Na konferencii SFZ schválili rozdelenie dotácie na futbalové štadióny

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 15:35 • 2 min
Na konferencii SFZ schválili rozdelenie dotácie na futbalové štadióny

BANSKÁ BYSTRICA - Na modernizáciu, rekonštrukciu či výstavbu 21 futbalových štadiónov na celom Slovensku pôjde z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ) celkovo 45 miliónov eur. Rozhodli o tom delegáti piatkovej mimoriadnej konferencie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Banskej Bystrici. Proti hlasoval iba prezident FK Senica Viktor Blažek, ktorému sa nepozdával algoritmus prerozdelenia finančných prostriedkov jednotlivým mestám.

slovakia

left justify in out

Najviac peňazí pôjde na štadión v Trnave - 13 miliónov eur, pričom SFZ bude 40 percentným akcionárom spoločnosti City Aréna. Celkovo sa v tomto meste preinvestuje na športovú časť Štadióna Antona Malatinského 28 miliónov eur a SFZ bude mať tento stánok k dispozícii bezplatne pre národnú reprezentáciu. Ďalšie financie dostanú Žilina (4,5 milióna eur na infraštruktúru a dobudovanie uhlov tribún), Košice (4 milióny eur), Banská Bystrica, Dunajská Streda, Nitra, Prešov, Trenčín (po 2,4 milióna eur), Poprad (1,5 milióna eur), Myjava, Senica, Ružomberok, Zlaté Moravce (po 1 milión eur) a Bardejov, Dolný Kubín, Humenné, Levice, Podbrezová, Prievidza, Topoľčany, Zvolen (po 750 tisíc eur). Podmienkou bude finančná spoluúčasť mesta či investora na úrovni 40 percent, keďže Slovenský futbalový zväz zo štátnej dotácie môže poskytnúť peňažné prostriedky do maximálnej výšky 60 percent.

"Na celom projekte sme pracovali pol druha roka. Musím poďakovať vláde Slovenskej republiky a premiérovi Robertovi Ficovi, že najväčšie športové hnutie v krajine nezostalo na okraji spoločnosti. Bolo to nevyhnutné, pretože dvadsať rokov sa do futbalovej infraštruktúry neinvestovalo. Uvedomujem si, že s rozdelením prostriedkov nikdy nebudú všetci spokojní, pretože futbal sa hrá od Kútov až po Vyšné Nemecké takmer v každej dedine, menšom či väčšom meste, čiže každý by sa rád videl na zozname. Vybrali sme dvadsaťjeden štadiónov a takmer jednohlasne sme odsúhlasili prerozdelenie finančných prostriedkov, čo si nesmierne cením,“ uviedol po hlasovaní a ukončení mimoriadnej konferencie v Banskej Bystrici prezident SFZ Ján Kováčik.

Prerozdelenie finančných prostriedkov sa nepozdávalo iba jednému delegátovi mimoriadnej konferencie SFZ, prezidentovi FK Senica Viktorovi Blažekovi. "My v Senici sme nepochopili systém prerozdeľovania peňazí na jednotlivé štadióny. Možno sme aj my mohli dostať menej, viac, alebo vôbec nič. Matematická záležitosť je však nelogická, a to mám šesť skúšok z matematiky, keďže som absolvent fakulty elektrotechniky a informatiky. Preto som hlasoval proti, ale nie proti niekomu ani ničomu, len jednoducho z titulu, že sme to matematicky nepochopili," vysvetlil svoj počin na mimoriadnej konferencii SFZ šéf senického futbalu.

Do konca novembra tohto roka sa musia miestne samosprávy v jednotlivých mestách rozhodnúť, či pôjdu do spolufinancovania štadiónov a poskytnú čiastku na úrovni 40-tich percent z celkovej sumy na rekonštrukciu, modernizáciu či výstavbu svojho futbalového stánku. "S mestami budeme rokovať. Musia deklarovať štyridsaťpercentné kofinancovanie. Ak niektoré mesto povie nie, vieme ho nahradiť iným z príslušného regiónu. Máme niekoľkých čakateľov pod čiarou, ktorí dúfajú, že sa tak stane. Máme však aj alternatívu, že mestám ponúkneme úverový program z dvoch bánk. Vzhľadom k zadlženosti niektorých samospráv však existujú riziká, no chceme ich riešiť," ozrejmil najbližší postup prvý muž slovenského futbalu Ján Kováčik.

Ambíciou vedenia SFZ je zrealizovať modernizáciu a rekonštrukciu najväčších futbalových stánkov najneskôr do roku 2017, aby sa mohli niektoré kluby bez problémov dostať do projektu spoločnej česko-slovenskej futbalovej ligy. Špecifický štadión bude mať Poprad, kde vzniká národné tréningové centrum, ktoré v prvej etape financuje UEFA a až v druhej sa využijú prostriedky zo štátnej dotácie, pričom vlastníkom štadióna sa stal Slovenský futbalový zväz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies