Na konferencii Megatrendy a Slovensko predstavili programy UNESCO pre ochranu vodných zdrojov

NETKY.SK • 20 September 2016, 16:35 • 2 min
Na konferencii Megatrendy a Slovensko predstavili programy UNESCO pre ochranu vodných zdrojov

SMOLENICE – Veľvyslankyňa SR pri UNESCO Klára Novotná a koordinátor programu ochrany vodných zdrojov OSN Stefan Uhlenbrook vystúpili dnes v Kongresovom centre Slovenskej akadémie vied (SAV) na úvod druhého dňa medzinárodnej konferencie Globálne megatrendy a Slovensko.

slovakia

left justify in out

Organizátorom trojdňového podujatia je Centrum spoločenských a psychologických vied (CSaPV) SAV a Ústav krajinnej ekológie (ÚKE) SAV. Zastrešilo ho Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v rámci Predsedníctva SR v Rade Európy.

 

Klára Novotná predstavila UNESCO – Organizáciu Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru. Hovorila o príležitostiach a výhodách, ktoré spolupráca s touto medzinárodnou organizáciou môže priniesť pre národné štáty a priblížila programy, ktoré UNESCO realizuje. "Veda a výskum, keďže sme na pôde SAV, nikdy nemôže fungovať bez vzdelávania a je to aj opačne, nehovoriac o kultúre, ktorá je muliprierezová," konštatovala veľvyslankyňa SR pri UNESCO.

 

UNESCO dáva, ako dodala, príležitosti ľuďom na zapojenie do jeho programov, "spolieha sa na ľudí zdola". "Prišla som, aby som povzbudila našich mladých, aby začali diskutovať so svetom, aby vystúpili z nášho malého slovenského i európskeho priestoru a vstúpili do svetového. Vedecká komunita veľmi dobre vie, že prostriedky na dobré myšlienky sa vždy nájdu. Granty vo svete sa takmer ponúkajú na veľmi dobré veci a to isté sa dá cez UNESCO," dodala Novotná.

 

Stefan Uhlenbrook sa venoval téme vodných programov UNESCO. Poukázal na previazanosť medzi vodou a ekonomikami krajín, ich sociálnym rozvojom a zamestnanosťou. Podľa zistení tri zo štyroch pracovných miest sú naviazané na vodu, či už ide o poľnohospodárstvo, lesníctvo, výrobu energií, ale aj výrobu ocele, z toho vyplývajúci automobilový i iný priemysel a ďalšie odvetvia. Voda je aj jednou z príčin migrácie, aktuálne napríklad zo Sýrie.

 

Slovensko, čo sa vody týka, je podľa Uhlenbrooka, v privilegovanej pozícii, má veľa vodných zdrojov a veľa erudovaných odborníkov, zaoberajúcich sa danou problematikou. Ako dodal, dúfa, že sa podarí naštartovať spoločný interdisciplinárny projekt vo vzťahu k rieke Dunaj. "Na budúci týždeň vystúpim v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európy na tému Voda a pracovné príležitosti. Voda je jednou z tém, ktorú si Slovensko v rámci predsedania zvolilo," dodal Uhlenbrook.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona