Na kolesách sa proti rakovine vydajú aj tento rok

NETKY.SK • 23 Júl 2016, 12:28 • 2 min
Na kolesách sa proti rakovine vydajú aj tento rok

POPRAD - Upozorniť širokú verejnosť na problémy zdravotne postihnutých ľudí a onkologických pacientov, taký je jeden z cieľov 14. ročníka kampane Na kolesách proti rakovine. Pri tejto príležitosti sa dnes v obci Ľubotín v Staroľubovnianskom uskutoční aj rovnomenné podujatie, ide o súčasť 22. ročníka miestneho Kultúrneho leta, ako aj Letného festivalu kultúry prihraničných regiónov.

slovakia

left justify in out

Počas celého programu podujatia Na kolesách proti rakovine sa bude konať verejná zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny na zakúpenie prístrojov, ktoré budú slúžiť výskumníkom v Ústave experimentálnej onkológie BMC Slovenskej akadémie vied. Ich účinok však budú užívať onkologickí pacienti na celom Slovensku. O podujatí prostredníctvom tlačovej správy informoval Ján Juráš, manažér Nadácie Výskum rakoviny.


Podujatie organizuje obec Ľubotín v spolupráci s Nadáciou Výskum rakoviny a za podpory Prešovského samosprávneho kraja. Podujatie odštartuje dnes o 14:00, jeho súčasťou bude takzvaná malá jazda na pomoc onkologickým pacientom. Vydajú sa na ňu najmä deti, ale aj dospelí, a to na napríklad na kolobežkách, trojkolkách, skejtbordoch, korčuliach, ale aj kancelárskych kreslách a podobne. Veľká jazda pre cyklistov povedie ulicami a okolím obce. Túto časť podujatia zavŕši svojim neobyčajným umením majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš. V bohatom kultúrnom programe vystúpia slovenské aj poľské súbory všetkých žánrov. Celé podujatie zavŕši tanečná zábava.


Organizátori kampane zbierajú finančné prostriedky na zakúpenie laboratórnych prístrojov. Ich cieľom je v tomto roku kúpiť systém na produkciu ultračistej vody pre náročné kritické laboratórne aplikácie, ako sú genomika, proteomika, molekulárna biológia a iné, ako aj identifikačný systém nádorových vzoriek a zariadení s využitím 1D a 2D kódov.


Športovo-charitatívne podujatie spustila Nadácia Výskum rakoviny v roku 2003 pod záštitou paraolympijského víťaza v cyklistickom šprinte, onkologického pacienta Radovana Kaufmana. Ten počas prvého ročníka podľahol rakovine, jeho meno sa však stalo symbolom kampane Na kolesách proti rakovine. „Boj s rakovinou, s týmto zákerným ochorením, si vyžaduje veľa síl nielen u pacientov, ale aj ich rodín, blízkych a priateľov. Práve pomoc zo strany vedcov je v tomto boji veľmi dôležitá. A v tom vidím najväčší zmysel práce Nadácie Výskum rakoviny. A ako to súvisí s kolesami? Kolesá predstavujú niečo, čo sa neustále pohybuje. Napríklad, taký bicykel, aby nespadol, musí sa stále pohybovať. A v tom vidím obrovskú symboliku. Aby sa uľahčil život ľuďom trpiacim na rakovinu, musí sa niečo pohnúť, je tam potrebná dynamika, ktorú práve kolesá vedia zabezpečiť,“ vysvetlil Kaufman v roku 2002 podstatu a logiku projektu vo svojom príhovore niekoľko mesiacov pred svojou smrťou.


V ďalších rokoch prevzal taktovku nad kampaňou Slovenský paraolympijský výbor. V rámci 14. ročníka kampane chce nadácia opäť naplno rozkrútiť kolesá na pomoc onkologickým pacientom a rozširovať osvetu o výskume, prevencii, liečbe rakoviny a zdravom životnom štýle. Kampaň podporujú aj slovenskí cyklistickí reprezentanti Juraj Sagan a Michael Kolář.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies