Na klimatickom proteste v Glasgowe sa zúčastnilo 100 000 ľudí!

NETKY.SK • 7 November 2021, 14:59 • 2 min
Na klimatickom proteste v Glasgowe sa zúčastnilo 100 000 ľudí!

GLASGOW - Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc škótskeho mesta Glasgow, aby vyjadrili svoju frustráciu z prístupu vedúcich politikov ku klimatickej kríze, ktorý je podľa aktivistov príliš pomalý a nedostatočne ambiciózny. Prebiehajúca konferencia OSN o zmene klímy (COP26) v škótskom Glasgowe by napriek všetkým prekážkam súvisiacim s koronakrízou mohla byť dosiaľ najväčším takýmto podujatím svetovej organizácie.

slovakia

left justify in out

Glasgowská polícia očakávala, že sa demonštrácie zúčastní približne 50 000 ľudí. Organizátori však napočítali viac než 100 000 účastníkov.

 

 

Pred davom mala mať pôvodne prejav aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunberg. Rozhodla sa nevystúpiť, aj keď sa pochodu zúčastnila. Podľa informácií BBC Thunberg dala  priestor iným rečníkom vrátane ugandskej aktivistky Vanessy Nakateovej.

 

 

Thunberg totiž už rečnila na piatkovom proteste v Glasgowe, kde COP26 podrobila ostrej kritike.

"Lídri majú málokedy odvahu viesť. Je na občanoch, ľuďoch ako ja a vy, aby sme povstali a dožadovali sa činov. A keď to spravíme v dostatočne veľkom počte, naši lídri sa pohnú," povedala Nakateová davu.

 

 

 

Medzitým v Glasgowe zasahovala polícia na ďalšom proteste, v rámci ktorého aktivisti zablokovali most. Účastníci sa navyše navzájom pripútali reťazou, ktorú policajti odstránili kliešťami a 21 ľudí zadržali.

 

 

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra a potrvá do 12. novembra. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, lebo má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Greta Thunberg zaspievala na proteste v Glasgowe: Môžete si strčiť svoju klimatickú krízu do zadku!

 

Stále však existuje značná priepasť medzi opatreniami, ku ktorým sa krajiny zaviazali a tým, čo je potrebné pre udržanie nárastu globálnej priemernej teploty na hranici 1,5 stupňa Celzia  oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie. Ak túto hranicu ľudstvo prekročí, podľa odborníkov dôjde k nezvratným klimatickým zmenám, ktoré môžu navždy poznačiť veľké časti planéty.

 

 

"Nie je žiadnym tajomstvom, že COP26 je prepadák. Už to nie je klimatická konferencia, je to celosvetový festival greenwashingu," vyhlásila Thunberg v piatok, pričom použila pojem, ktorý sa používa na označenie falošného predstierania opatrení v prospech životného prostredia.

Po celom svete sa podľa BBC konalo v priebehu soboty približne 300 podobných demonštrácií – v Južnej Kórei, Indonézii, Holandsku, Francúzku, Belgicku, Írsku, Dánsku, Švajčiarsku, Turecku, Keni, Austrálii, v Kanade a ďalších krajinách.

 

Prebiehajúca konferencia OSN o zmene klímy (COP26) v škótskom Glasgowe by napriek všetkým prekážkam súvisiacim s koronakrízou mohla byť dosiaľ najväčším takýmto podujatím svetovej organizácie. K tomuto záveru dospeli novinári zo spravodajského webu Carbon Brief, zameraného na klimatické otázky, po vyhodnotení nahlásenej účasti, informovala v sobotu agentúra DPA.

 

img

 

Oficiálne sa na COP26 zaregistrovalo 39 509 delegátov, čo je takmer dvojnásobne viac ako pri poslednej klimatickej konferencii z roku 2019 v Madride. Skutočný počet účastníkov by mohol byť napokon nižší, keďže niektoré delegácie – napríklad z Afganistanu, Samoy či Vanuatu – do Glasgowa neprišli. Rozdiel oproti dosiaľ najväčšej konferencii zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy z roku 2015 v Paríži s 30 372 účastníkmi je napriek tomu výrazný.

 

Najväčšie delegácie tento rok nahlásili Brazília (479), Turecko (376), Konžská demokratická republika (373), Ghana (337) a Rusko (312). Rekordný je aj počet 3 781 akreditovaných novinárov.

 

Vysoký počet účastníkov v spojení s prísnymi kontrolami súvisiacimi s pandémiou je podľa pozorovateľov tiež dôvodom miestami mimoriadne dlhých radov ľudí čakajúcich na vstup do konferenčného centra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies