Na KĽDR uvalili ďalšie embargo, sankcie podporil aj Putin, KĽDR provokuje ďalšiu krajinu

NETKY.SK • 17 Október 2017, 07:20 • 2 min
Na KĽDR uvalili ďalšie embargo, sankcie podporil aj Putin, KĽDR provokuje ďalšiu krajinu

LUXEMBURG - Európska únia s okamžitou platnosťou rozšírila svoje sankcie voči KĽDR. Tie sú reakciou na pokračujúci vývoj severokórejských jadrových a raketových zbraní.

slovakia

left justify in out

Nové opatrenia zahŕňajú úpný zákaz akýchkoľvek investícií, úplný zákaz akýchkoľvek investícií, úplný zákaz predaja ropy a ropných produktov do KĽDR a obmedzenie finančných prevodov. Ministri zahraničia EÚ sa na zasadnutí v Luxembursku tiež dohodli, že s výnimkou utečencov nepredĺžia pracovné povolenia pre štátnych príslušníkov Severnej Kórei, ktorí sa nachádzajú na ich území. Sankcie, ktoré už skôr vyhlásili voči jednotlivcom a firmám z KĽDR, sa najviac rozšírili o ďalšie tri osoby a šesť firiem. 

 

Celkový počet Severokórejčanov, ktorých sa sankcie týkajú, sa zvýši na 41 a počet firiem na 10. Nové európske sankcie sú ešte prísnejšie ako tie, ktoré už niekoľkokrát vyhlásila Rada bezpečnosti OSN. Ministri zahraničia vo vyhlásení EÚ uviedli, že budú aktívne podporovať všetky rezolúcie OSN. Nové sankcie zahŕňajú úplný zákaz investícii EÚ do KĽDR vo všetkých sektoroch, úplný zákaz predaja rafinovaných ropných produktov a ropy do KĽDR či zníženie sumy osobných finančných prostriedkov do KĽDR z 15-tisíc eur na 5-tisíc eur. EÚ má podozrenie, že tieto zdroje sú používané na podporu nelegálnych jadrových a balistických programov.

 

Nové sankcie voči Kimovmu režimu podpísal aj ruský prezident Vladimir Putin. Podpísal výnos o zavedení sankcií, o ktorých rozhodla koncom minulého roka práve Bezpečnostná rada OSN v reakcii na jadrové a raketové testy. V Moskve medzitým oznámili, že obnovili pravidelné trajektové spojenie medzi ruským Vladivostokom a severokórejským prístavom Rason.

Podľa agentúry RIA Novosti bola doprava prerušená pre meškajúce platby severokórejskej plavebnej spoločnosti za využívanie ruského prístavu.

 

Severná Kórea sa najnovšie začala po USA vyhrážať aj Austrálii. Pchjongjangu sa nepáči, že Canberra podporuje medzinárodné sankcie voči krajine. Severokórejský vodca Kim Čong-un preto poslal jasný odkaz do Austrálie. Ak neustúpite, čaká vás katastrofa. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Severná Kórea na pôde OSN pohrozila, že jadrová vojna môže vypuknúť kedykoľvek



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies