Na Kežmarskom štíte sa stala tragédia

NETKY.SK • 23 Február 2020, 9:53 • 2 min
Na Kežmarskom štíte sa stala tragédia

POPRAD - V piatok zahynuli vo Vysokých Tatrách dvaja poľskí horolezci. V sobotu v popoludňajších hodinách boli nájdené ich telá. Nachádzali sa pod stenou Ušatej veže vo Veľkej Zmrzlej doline.

slovakia

left justify in out

Vo večerných hodinách v piatok bola horským záchranárom nahlásená ich nezvestnosť. Nevrátili sa z výstupu na Kežmarský štít. Rodinní príslušníci nevedeli upresniť, ktorú z horolezeckých ciest mali v pláne vyliezť.

Auto, ktorým prišli, sa stále nachádzalo na parkovisku Biela voda. V piatok, počas dňa a noci, vo vyšších polohách snežilo a fúkal silný vietor, čo spôsobovalo takmer nulovú viditeľnosť. V skorých ranných hodinách v sobotu, keď sa počasie zlepšilo, bola o súčinnosť požiadaná letka ministerstva vnútra, ktorej vrtuľník zobral na palubu horských záchranárov.

 

img

 

Zo vzduchu prepátrali steny a svahy Kežmarského štítu a okolité vrcholy. Pre silný nárazový vietor sa posádka vrtuľníka nedokázala priblížiť na niektoré miesta. Po viacnásobnom prelete sa vrátili do Starého Smokovca, kde zobrali viaceré skupiny záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) a rozmiestnili ich vrtuľníkom zo všetkých strán Kežmarského štítu.

 

V popoludňajších hodinách boli nájdené dve telá. Išlo o 37 a 35-ročných poľských horolezcov. Nachádzali sa pod stenou Ušatej veže vo Veľkej Zmrzlej doline. Záchranári HZS pomocou lanovej techniky spustili telá horolezcov z lavínového terénu k Chate pri Zelenom plese a snežným skútrom na prístupovú cestu, kde ich odovzdali polícii a obhliadajúcemu lekárovi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona