Na kempe vo Zvolene deň výučby Cígerovho extraligového výberu

NETKY.SK • 1 December 2015, 10:42 • 2 min
Na kempe vo Zvolene deň výučby Cígerovho extraligového výberu

ZVOLEN - Predpoludňajším tréningom začal ukrajovať hokejový výber reprezentantov z jednodňového kempu vo Zvolene. Hlavný tréner Zdeno Cíger ho zostavil výlučne výlučne z extraligových hráčov, všetko adeptov na slovenský dres.

slovakia

left justify in out

Obsah jednodňového sústredenia pod Pustým hradom bol v znamení hlavne vysvetľovania a oboznamovania so systémom, ktorí sa budú tréneri snažiť vštepiť do hry národného mužstva. Slovenskú reprezentáciu čaká nabitý program, okrem prípravných kempov teraz vo Zvolene a o týždeň neskôr v Trenčíne aj turnaj Arosa Challenge vo Švajčiarsku pred vianočnými sviatkami, vo februári Slovakia Cupu v Žiline a Turnaj 4 krajín v rakúskom Innsbrucku, preto sa tréner Zdeno Cíger usiluje mať k dispozícii čo najviac hráčov, ktorí ho zaujali.

 

Kemp vo Zvolene sa začal zrazom o deviatej, nasledovala inštruktáž s rôznymi detailami, osvojovanie si systému hry, napádania, pribudli rôzne detaily, ktoré sú súčasťou taktiky. Zdeno Cíger: "Na tréningu ma hráči milo prekvapili, snažili sa plniť veci, ktoré sme im zdôrazňovali, zobrali ich veľmi vážne, zodpovedne. Ja nemám rád odhadzovanie pukov naslepo, radšej treba ísť do súboja jeden na jedného, vytvoriť si lepšiu pozíciu, toto presne ich chceme učiť. Treba čo najviac podržať puk, nie sa ho zbytočne zbavovať, mať ho v moci a neutekať z priestorov, je to aj vec nasadenia, hernej disicplíny."

 

Význam tréningového jednodňového kempu vidí Zdeno Cíger v predpríprave na zápasy. "Počas sezóny niet veľa priestoru, nestíhame byť na všetkých zápasoch. Odsledovali sme aj video, kde sme mali zostrihané nejaké veci z Nemeckého pohára. Osvedčuje sa to, chlapci na to reagujú. Čím viac s nimi strávime času a v niečom ich obohatíme, lepšie sa nachystajú na nejaký zápas, alebo turnaj a skôr sa môžu prispôsobiť. Bolo vidieť, že tí, čo s nami predtým strávili zápasy, boli vpredu a už vedia, čo od nich chceme. Veľa chlapcov aj z Nemeckého pohára tu bolo, všetci to zobrali zodpovedne, inak by to nemalo význam. Mali sme dobrý, pozitívny pocit, druhý kemp nám o týždeň koliduje so zápasom Nitry s Košicami, takže sa budeme musieť zaobísť bez týchto hráčov."

 

Na ľade sa aj dosť improvizovalo. "Najlepšie sú dvojičky, ktoré sa poznajú z klubov, no teraz nebolo podstatné kto s kým hral," dodal Zdeno Cíger. "Dôležité bolo vidieť ich v tréningu, prvú časť sme zložili z individuálnych činností, nasledovala nejaká kombinácia. Máme čo zdokonaľovať a môže nám to len prospieť. Prvý tréning, narýchlo, priniesol aj trému, s prílišnou snahou, pri ktorej robíte chyby, ale účel to splnilo."

 

Najskúsenejší z výberu Marek Bartánus z HC Košice má v reprezentácii na konte už deväť štartov a dvakrát aj vsietil. "Takýto jednodňový zraz som však zažil prvýkrát, bolo to v pohode, pozreli sme si video, na ľade sme strávili dve hodiny. Môže nám to pomôcť, spoznať sa, lepšie sa pripraviť. Zase sme sa dozvedeli niečo nové, čo od nás tréner vyžaduje. Mali sme možnosť aj prespať v hoteli, pretože cestovania bolo v extralige veľa. Vyspali sme sa, pokojne sme si dali raňajky a odtrénovali svoje. U nás v Košiciach majú chapci voľno, keby nebolo tohto kempu, tak aj my," usmial sa.

 

Na poslednú chvíľu sa dostal do výberu Michal Juraško z HKM Zvolen a pozvánka ho prekvapila i potešila. "Bol som zranený, nevedel som, či budem môcť, no rozhodol som sa takto, aj cez bolesť nohy a neľutujem. Som tu doma, aj náš kustód pomáhal, keby som tu netrénoval, tak s klubom HKM, toto však bola príjemná zmena. Takéto kempy vnímam pozitívne, spoznávame sa, trochu si ku všetkému privoniame, a potom je už iná nálada a lepšie sa trénuje."

 

Jediný štart v reprezentácii má dosiaľ na konte brankár Marcel Melicherčík z HC Košice a ďalšie výzvy pred sebou. "Kemp vnímam pozitívne, máme príležitosť sa zohrať a navyše nikto nemá problém takto nakrátko vycestovať. Dúfam, že zdravie bude slúžiť a že dostanem dôveru aj naďalej. My brankári sme si nadbehli, skôr sme prišli na ľad, dali si do tela a teraz v ďalšej fáze to bolo voľnejšie."

 

V role úplného nováčika to Patrik Lamper do Zvolena z Banskej Bystrice na skok. "Je to skvelý pocit takto sa ukázať trénerom. Vo Zvolene je to špecifické, vzhľadom na našu rivalitu, teraz však bola podstatná skvelá možnosť ukázať sa trénerom a zviditeľniť sa."

 

Róbert Švehla, generálny manažér reprezentácie, sa poďakoval klubom za ochotu uvoľniť hráčov. "Našli sme vhodné termíny, takto budeme aj v Trenčíne na budúci týždeň. Vo februári nás čakajú dva turnaje, preto sme chceli ukázať, ako budeme hrať nielen v áčku, ale aj v olympijskom výbere. Kemp sa vydaril a takéto mini stretnutia pre nás budú len vítané."

 

Hráčska obmena na jednodňových kempoch sa podľa Róberta Švehlu veľká neočakáva. "Viac hráčov nie je, čiže aj o týždeň to bude podobné. Nominácia na Arosa Challenge vo Švajčiarsku je známa, niektorí chalani sú vo výbere, niektorí sú náhradníci, ak by sa niekto zranil, tak ho môže zastúpiť aj niekto z prítomných. Kluby privítali takéto kempy, teraz sme si zvolili za miesta Zvolen a Trenčín. Zdeno Cíger na výkonnom výbore informoval, že ich chceme zorganizovať, Dušan Mráz nám ponúkol Zvolen a aj v Trenčíne sa nám otvorili dvere, v januári ešte uvidíme, kde takéto kempy zorganizujeme."

 

Novinka jednodňových zrazov, okrem dvoch v decembri aj ďalšie dva v januári, bude mať vplyv na februárovú nomináciu. Na Arosa Challenge v decembri sa už ráta aj s hráčmi, ktorí pôsobia v zahraničí.

 

Na kempe oproti pôvodnej nominácii nastali dve zmeny, Mislava Rosandiča (HC'05 iClinic B. Bystrica) nahradil Michal Juraško a Juraja Majdana (HC'05 iClinic B. Bystrica) Andreas Štrauch, Rosandič letel so Slovanom na trip, Majdan sa v nedeľu v extraligovom zápase na žilinskom ľade zranil.

 

Vo Zvolene trénovali:

brankári: Samuel Baroš (HKM Zvolen, 2/0), Marcel Melicherčík (HC Košice, 1/0), Michal Valent (HK Nitra, 0/0)

obrancovia: Patrik Bačik (MHC Martin, 0/0), Radek Deyl (HC Košice, 6/1), Martin Gründling (HC'05 iClinic Banská Bystrica, 1/0), Matúš Holenda (Dukla Trenčín, 3/0), Peter König (HK Nitra, 0/0), Lukáš Matejka (MHC Martin, 0/0), Michal Juraško (HKM Zvolen, 3/0/), Eduard Šedivý (HC Košice, 3/1)

útočníci: Marek Bartánus (HC Košice, 9/2), Michal Hlinka (Dukla Trenčín, 3/0), Tomáš Hrnka (HC Košice, 4/0), Patrik Lamper (HC'05 iClinic Banská Bystrica, 0/0), Radoslav Macík (HK Nitra, 0/0), Andreas Štrauch (HK Poprad, 0/0), Lukáš Paukovček (HK Poprad, 0/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 1/0), Branislav Rapáč (HK Poprad, 0/0), Richard Rapáč (HK Poprad, 2/0), Jakub Suja (HC Košice, 0/0), Tomáš Zigo (HC'05 iClinic Banská Bystrica, 1/0)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona