Na kauciu už pustili desať aktivistov Greenpeace

NETKY.SK • 19 November 2013, 18:16 • 2 min
Na kauciu už pustili desať aktivistov Greenpeace

PETROHRAD – Súd v Petrohrade prepustil v utorok na kauciu ďalších siedmich aktivistov hnutia Greenpeace, ktorých zadržali v súvislosti s protestom proti ťažbe ropy v Arktíde. Od pondelka sa tak z väzby dostalo už desať aktivistov. Posledných sedem prepustených sú všetko cudzinci. Domov však nebudú môcť odcestovať, keďže v Rusku ich čaká proces pre výtržníctvo, za čo im hrozí až sedem rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Tento týždeň má pred súd predstúpiť celá posádka lode Arctic Sunrise, ktorú zadržali ruské úrady 19. septembra po proteste proti chystanej ťažbe ropy v Arktíde. Pôvodne uvalená vyšetrovacia väzba by sa totiž mala skončiť 24. novembra. Ako prvým súd udelil kauciu vo vyše dvoch miliónov rubľov (45 500 eur) tlačovému tajomníkovi Greenpeace Andrejovi Allachverdovovi, ruskej lekárke Jekaterine Zaspovej a fotografovi Denisovi Sinjakovovi. Predtým však predĺžil väzbu o ďalšie tri mesiace ďalšiemu z aktivistov, Austrálčanovi Colinovi Russellovi.

Celú posádku lode Arctic Sunrise, ktorú tvorili štyria Rusi a 26 cudzincov zo 17 krajín, zadržala v septembri pobrežná stráž pri vrtnej plošine Prirazlomnaja v Barentsovom mori. Tú sa ochranári pokúsili obsadiť, aby upozornili na riziká ťažby ropy v Arktíde. Rusko následne skupinu obvinilo z pirátstva, čo skritizovalo viacero krajín, najmä Holandsko, pod ktorého vlajkou sa loď plavila. Ruské orgány následne koncom októbra prekvalifikovali obvinenia voči aktivistom z pirátstva na výtržníctvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona