Na kartel vo Francúzsku doplatili desiatky firiem, úrad im uvalil mastnú pokutu

NETKY.SK • 15 December 2015, 16:04 • 2 min
Na kartel vo Francúzsku doplatili desiatky firiem, úrad im uvalil mastnú pokutu

PARÍŽ - Dve desiatky zásielkových spoločností dostali vo Francúzsku pokutu v celkovej hodnote vyše 670 miliónov eur za kartelové dohody. Podľa informácií francúzskeho protimonopolného úradu si firmy počas šiestich rokov vzájomne dohodovali ceny, čím poškodzovali zákazníkov. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

slovakia

left justify in out

Úrad uvalil na 20 firiem pokutu celkovo za 672 miliónov eur. Ako uviedol, spoločnosti sa v rokoch 2004 až 2010 na "tajných schôdzkach" dohodovali na každoročnom zvyšovaní cien, čím podľa neho poškodili najmä malé podniky, ktoré vo veľkej miere využívajú služby zásielkových firiem. Pokuty okrem iných dostali aj francúzske divízie spoločností ako FedEx Express, TNT či DHL Express.

 

V jednom z prípadov, ktoré protimonopolný úrad zverejnil, plánovali niektoré firmy zvýšenie cien o 5 % ročne, no po tajnej schôdzke s ďalšími zásielkovými spoločnosťami sa dohodli na zvýšení cien o 7 %. "Schôdzky sa uskutočňovali v pravidelných intervaloch, aby firmy mohli zjednotiť svoje cenové požiadavky," citoval server BBC zástupcov francúzskeho protimonopolného úradu. Úrad sa k informáciám dostal na základe programu, ktorý oznamovateľovi takýchto aktivít umožní pokute sa vyhnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies