Na Kalvárii v Nitre sa bude konať pravidelná výročná púť k Matke Božej

NETKY.SK • 8 August 2016, 15:43 • 2 min
Na Kalvárii v Nitre sa bude konať pravidelná výročná púť k Matke Božej

NITRA – Na Kalvárii v Nitre sa bude počas nastávajúceho víkendu konať pravidelná výročná púť k Matke Božej. Program sa začne v sobotu 13. augusta modlitbami za rodiny a prednáškou o manželských cnostiach. Sobotňajšia časť púte vyvrcholí večer o 19.00 h svätou omšou, ktorú bude sláviť nitriansky biskup Viliam Judák.

slovakia

left justify in out

„Po jej skončení bude nasledovať krížová cesta za účasti rodín diecézy a večer otázok a odpovedí s účasťou diecézneho nitrianskeho biskupa,“ uviedol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

 

Hlavným bodom programu mariánskej púte bude pontifikálna svätá omša, ktorá sa bude konať v nedeľu 14. augusta na Kalvárii. Hlavným celebrantom bude Judák.

 

Nitrianska Kalvária je známa už niekoľko storočí. Prvá správa o miestnom kostole Panny Márie sa nachádza v listine uhorského kráľa Belu IV. z roku 1248, ktorým dáva Nitre mestské práva.

 

Podľa zasvätenia kostola ho volali už vtedy Vrch Matky Božej. Nitriansky biskup Ján Gustíni neskôr zaviazal obyvateľov Nitry listinou z 20. decembra 1765, aby sa každoročne 15. augusta uskutočnila procesia na sviatok Nanebovzatia Panny Márie pod vedením mestského farára. Biskup Gustíni zaviedol tiež zvyk, že slávnostné bohoslužby na Kalvárii vedie vždy nitriansky biskup.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies