Na kačacej farme v Británii potvrdili vtáčiu chrípku

NETKY.SK • 18 November 2014, 20:00 • 2 min
Na kačacej farme v Británii potvrdili vtáčiu chrípku

LONDÝN - Testy v utorok potvrdili, že na kačacej farme v severnom Anglicku vypukla vtáčia chrípka.

slovakia

left justify in out

Kmeň vírusu identifikovali ako H5N8, čo je rovnaký typ, aký v poslednom týždni objavili aj na hydinovej farme v Holandsku a na morčacej farme v Nemecku. Ako informovalo ministerstvo pre životné prostredie, potraviny a vidiek, na farme v okrese Yorkshire už začali s likvidáciou asi 6000 kačíc. Na oblasť v oblasti desiatich kilometrov okolo farmy uvalili veterinárnu karanténu. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že hrozba pre zdravie obyvateľstva je veľmi malá.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok konštatovala, že po objavení nákazy kmeňom H5N8 na troch miestach Európy sa dá očakávať aj jej ďalší výskyt u vtáctva, dokonca aj u ľudí. "Myslím, že budeme mať aj nejaké ľudské prípady," povedala expertka z WHO Elizabeth Mumfordová. Kmeň H5N8 však zatiaľ u ľudí nezaznamenali a mnohí experti si myslia, že riziko pre človeka je minimálne. Typ H5N8 tento rok viedol k likvidácii miliónov kusov hydiny v Ázii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies