Na južných svahoch Chopka má vzniknúť Bike world

NETKY.SK • 22 September 2013, 14:49 • 2 min
Na južných svahoch Chopka má vzniknúť Bike world

BANSKÁ BYSTRICA - Sieť cyklotratí s dĺžkou vyše 20,5 kilometra alebo vyše 18,2 kilometra tam plánuje vybudovať prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska Jasná.

slovakia

left justify in out

Sieť cykloturistických tratí pod názvom Bike world plánuje vybudovať na južnej strane Chopka v Národnom parku Nízke Tatry firma Tatry Mountain Resorts, prevádzkovateľ tamojšieho lyžiarskeho strediska Jasná. Ako uvádza v zámere, ktorý predložila spoločnosť ministerstvu životného prostredia na posúdenie vplyvov na životné prostredie, trate majú v lokalitách Chopok, Kosodrevina, Srdiečko a Krúpová v katastri Hornej Lehoty v okrese Brezno zlepšiť podmienky pre letný cestovný ruch. Budovať ich chce začať v roku v roku 2014 a dokončené majú byť do začiatku letnej sezóny v roku 2015.

Investor predkladá na posúdenie dva varianty Bike worldu. Prvý počíta s 24 cyklotraťami s celkovou dĺžkou 20 595 metra, druhý s 13 cyklotraťami celkovou dĺžkou 18 211 metrov. Druhý variant minimalizuje trasy nad hornou hranicou lesa a nezasahuje do pralesovitého spoločenstva v lokalite Kosodrevina. Predpokladané náklady na výstavbu cyklotratí sú pri prvom variante 61 800 eur, pri druhom 54 600 eur. Oba varianty počítajú s cyklotraťami rôznych stupňov náročnosti. 

Vybudovanie cyklotratí si bude vyžadovať odstránenie stromovej aj krovitej vegetácie na ich trasách a v závislosti od typu tratí aj úpravy povrchu terénu. „Pri týchto úpravách sa tam, kde je to potrebné, bude používať bager – pavúk, ktorý je v takýchto horských terénoch flexibilný a má dobrú dostupnosť. Bager bude odkopávať z vrchnej strany svahu a pred sebou si bude robiť cestu (trať),“ uvádza investor v predloženom zámere.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies