Na južnom Slovensku vyhlásili 3. stupeň už aj na Váhu

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 11:54 • 2 min
Na južnom Slovensku vyhlásili 3. stupeň už aj na Váhu

NITRA – Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili dnes o 6:00 pre ľavú aj pravú stranu hrádze Váhu od Komárna po Kolárovo. Ako povedal pre agentúru SITA riaditeľ Správy vnútorných vôd Komárno Slovenského vodohospodárskeho podniku Juraj Fekete, prvé priesaky začali zasahovať územie Kava – Vrbová nad Váhom.

slovakia

left justify in out

„Priesaky musíme sledovať a robiť opatrenia na zlepšenie stability hrádze,“ dodal. Na Dunaji v Komárne vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity v stredu. Dnes o 9:30 dosiahla jeho hladina 764 centimetrov. Od pondelka vodohospodári utesňovali otvory v betónovom protipovodňovom múre železnými hradidlami, ktoré ešte utesnili vrecami s pieskom. „Sme pripravení na to, aby sme odolali veľkej vode. Naďalej sledujeme, či nevznikajú nejaké priesaky,“ povedal Fekete. V hliadkovej službe a koordinácii dopravy na niektorých miestach pomáha polícia aj hasiči, ďalších ľudí zabezpečilo aj mesto.

Ako informuje mesto Komárno na svojej internetovej stránke, obmedzená bude kamiónová doprava cez Alžbetin most. Úrady žiadajú obyvateľov, aby obmedzili aj osobnú dopravu cez most a do Maďarska cestovali len v nevyhnutných prípadoch. Cieľom je vyhnúť sa tomu, aby sa vytvárali zápchy, ktoré by mohli prekážať prípadným záchranným prácam. Mesto vyzýva majiteľov studní na Alžbetinom ostrove aj inde v meste, aby ich uzavreli, resp. utesnili, aby spodná voda cez ne nepresakovala do záhrad a dvorov. 

Tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj v Štúrove, kde rovnako ako v Komárne zahradili otvory v protipovodňovom betónovom múre mesta. „Je tam ešte možnosť navýšiť ho o 60 centimetrov. Je to nová konštrukcia, ktorá bola odskúšaná v roku 2010 a dobre fungovala,“ skonštatoval Fekete. Dunaj v Štúrove o 9:30 dosiahol 664 centimetrov. 

V stredu popoludní preventívne evakuovali obyvateľov domova sociálnych služieb v komárňanskej mestskej časti Nová Stráž. Aj na základe skúseností z minulosti mesto predpokladá, že Dunaj by mohol zariadenie ohrozovať. Obyvateľov dočasne ubytovali v internáte Strednej priemyselnej školy v Komárne a v domove sociálnych služieb v Hurbanove. Ak by bolo nutné evakuovať ďalších obyvateľov Komárna alebo Komáromu, budú pre nich k dispozícii všetky telocvične základných škôl aj niektorých stredných škôl, Hotel Panoráma a mestská volejbalová hala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona