Na juhu Moravy sa objavil smrteľne nebezpečný komár! Prenáša tropické choroby

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 20:23 • 2 min
Na juhu Moravy sa objavil smrteľne nebezpečný komár! Prenáša tropické choroby

V dôsledku globálneho otepľovania sa na juhu Moravy objavili nové druhy komárov, ktoré sa bežne vyskytujú v trópoch. Môžu tak prenášať tropické choroby, vrátane západonílskej horúčky či zápalu mozgových blán. Informoval o tom český web tn.nova.cz.

slovakia

left justify in out

Testy už potvrdili, že komáre v tele môžu mať vírus západonilskej horúčky, pri ktorej hrozí smrť. Túto pohromu prenáša napr. komár tigrovaný.

 

Tento komár už v Chorvatsku spôsobil nákazu horúčkou Dengue. Hygienici preto testovali komáre na juhu Moravy a ukázalo sa, že majú v tele podobne nebezpečný vírus, ktorý šíri západonílsku horúčku.

 

 Nákaza sa prejaví 3 až 14 dní od bodnutia. Veľa ľudí chorobu rozchodí bez výrazných príznakov. Ale ako upozorňuje tn.nova.cz, približne u jedného zo 150 ľudí môže dôjsť k závažnému priebehu, kedy vírus postihne nervový systém. Podobne ako pri encefalitíde, ktorú prenášajú kliešte, môže aj po bodnutí tohto komára dôjsť k zápalu mozgu, mozgových blán či v obrne nervov.

 

Príznakmi ochorenia sú vysoké horúčky, bolesti hlavy, stuhnutý krk, zmätenosť, apatia, triaška, kŕče, slabosť a ochrnutie končatín.

 

Proti západonilskej horúčke neexistuje preventívna vakcína a účinné nie sú ani antibiotika. Možnosti liečby sú tak veľmi obmedzené. Spočiatku môžu zdravotníci akurát zmierňovať príznaky choroby. Potom choroba v tele prejde do fázy infekcie, na čo už medicína lieky pozná. Horúčky väčšinou pretrvávajú niekoľko týždňov. Aj po vyliečení však hrozí, že postihnutie nervov zanechá trvalé následky.

 

V prípade, že zamierite na juh Moravy, zoberte si spoľahlivý repelent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies