Na juhu Ázie je rakovina tabu: Keď ju žena prizná, rodina ňou opovrhuje

NETKY.SK • 22 August 2017, 12:22 • 2 min
Na juhu Ázie je rakovina tabu: Keď ju žena prizná, rodina ňou opovrhuje

Južná Ázia patrí k regiónom, kde sa o rakovine nahlas nerozpráva.

slovakia

left justify in out

Osveta ohľadom onkologických ochorení sa rozširuje stále viac. Napriek tomu sú aj dnes  krajiny, kde sa táto vážna problematika nielen zanedbáva, ale navyše sa považuje za spoločenské tabu. Ľudia o nej odmietajú hovoriť a ak im vstúpi do životov, ignorujú ju.

 

Týka sa to predovšetkým Indie, kde vládne silný patriarchát. To je jeden z dôvodov, prečo sa rakovina u indických žien často končí smrťou. Pokiaľ muž povie, že k lekárovi nepôjde, žena sa mu nevzoprie. A tak často dochádza k zbytočným úmrtiam.

 

V Indii pretrváva stigma, ktorá považuje za spoločensky nevhodné rozprávať o tomto ochorení. Pokiaľ teda žena zistí, že je chorá, buď sa dobrovoľne rozhodne liečbu nepodstúpiť, alebo ju podstupuje tajne a bez akejkoľvek podpory blízkych, čo je nesmierne náročné.

 

Tento fenomén je podmienený náboženstvom. Ľudia veria, že pokiaľ na nich boh zoslal takýto trest, je to dôvod na hanbu, pretože zrejme nežili tak, aby si zaslúžili zdravie. Vzniká tu dokonca obava, že by to vrhalo zlé svetlo na celú rodinu a deti by si tak nemohli nájsť životných partnerov.

 

Štatistiky potvrdzujú, že juhoázijské ženy majú oveľa vyššiu mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka ako ženy v iných krajinách. Na tomto stave sa podpisuje v neposlednom rade aj nedostatok informácii, no pokiaľ by tamojšia spoločnosť dokázala prekonať stereotyp, zachránili by životy svojich blízkych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies