Na jeseň má pod Kamzíkom vyrásť vyhliadková veža

NETKY.SK • 17 Júl 2016, 15:31 • 2 min
Na jeseň má pod Kamzíkom vyrásť vyhliadková veža

BRATISLAVA - Pod bratislavským Kamzíkom, v rekreačnom areáli Americké námestie, má v tomto roku vyrásť drevená vyhliadková veža. Mestské lesy v Bratislave predpokladajú, že by tak mohlo byť už v októbri. Táto investícia by mala celkovo vyjsť aj s DPH na 32.500 eur. Vyplýva to z koncepcie rozvoja mestských lesov na najbližšie roky.

slovakia

left justify in out

Areál Amerického námestia na Kamzíku je jedným z najkrajších miest v okolí, pretože ponúka jedinečný výhľad na Bratislavu, ktorý vznikol v roku 2002 po holorubnej ťažbe. Areál momentálne poskytuje turistom i cyklistom priestor na opekanie či slúži ako útočisko v prípade nepriaznivého počasia.

 

Mestské lesy v Bratislave pripravujú aj ďalšie projekty, ktoré chcú realizovať v blízkej budúcnosti. V tomto roku je napríklad plánovaná rekonštrukcia rybníkov na Železnej studienke za asi 300.000 eur bez DPH. Ich revízia totiž ukázala havarijný stav výpustných a nápustných zariadení. Naplánovaná je aj rekonštrukcia lesných asfaltových ciest za približne 126.000 eur bez DPH s 20-percentnou eurofondovou spoluúčasťou a taktiež rekonštrukcia lesných nespevnených ciest za 40.000 eur. Zámerom je aj vybudovanie štyroch mostov cez tok Vydrice. Predpokladané náklady na jeden most sú asi 30.000 eur. Realizácia projektu sa plánuje v rokoch 2017 až 2018, pričom jeden z mostov je už vybudovaný.

 

Tento rok Mestské lesy v Bratislave chcú do konca novembra zrekonštruovať jeden z najobľúbenejších areálov v lesoparku - Červený kríž za 55.000 eur bez DPH. Postaviť sa tu má veľký piknikový prístrešok, detské hracie prvky a zrekonštruovať sa má aj rekreačné priestranstvo. Na stromoch v lesoparku zas majú pribudnúť aj tri domčeky na stromoch. Celková investícia bude približne na úrovni 54.000 eur. Jeden z domčekov má byť hotový už koncom septembra.

 

Do konca októbra má vyrásť altánok Pri Dele na Partizánskej lúke za 6000 eur bez DPH. V bratislavskom lesoparku pribudne zrejme do polovice novembra aj päť drevených plastík zvierat za 20.000 eur bez DPH. Nainštalované budú na najviac navštevovaných miestach.

 

Parkovacie kapacity v bratislavskom lesoparku nie sú najideálnejšie, preto sa plánuje rozšírenie súčasnej parkovacej plochy a vybudovanie ďalšieho parkoviska v lokalite Kamzík, pod vysielačom a v lokalite pod Červeným mostom. Očakávané náklady sú dokopy okolo 800.000 eur. S realizáciou sa počíta v 2017 až 2018. V najbližších rokoch má byť vybudované aj Arborétum Kamzík – zariadenie pre environmentálnu výchovu a lesnú pedagogiku, multifunkčné ihrisko na Drieňovských lúkach, detské ihrisko na Červenom kríži. Revitalizovať sa má taktiež studnička, oproti areálu Rotunda, na Železnej studienke či horáreň Kačín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona