Na jednom z nórskych ostrovov straší obyvateľov kontaminovaná voda

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 13:52 • 2 min
Na jednom z nórskych ostrovov straší obyvateľov kontaminovaná voda

OSLO - Na ostrove Asköy rozprestierajúcom sa na juhu Nórska museli za posledné dni hospitalizovať desiatky ľudí. Príčinou je kontaminovaná voda baktériou E. coli.

slovakia

left justify in out

Baktéria môže spôsobovať bolesti brucha a tráviaceho traktu. Podľa slov zástupcu starostu Baarda Espeliho ju objavili v samospŕavnej časti krajiny na ostrove Asköy. Mala sa nachádazť v nádrži, ktorá zásobuje celú oblasť pitnou vodou. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hejka! A oto #mojacodzienność temat na #instawtorek . Moje miasto w którym pracuje, wyspa w oddali na której mieszkam. Miasto Bergen, tu zaczęła się moja codzienna przygoda z życiem która trwa już ponad 8 lat. Mój dom, moje dzieci, moja rodzina, moja praca, moje pasje, moje góry, moje życie. Moja wspaniała i jedyna w swoim rodzaju codzienność ❤️ #kobiecafotoszkoła #dziewczynykfs #bergen #askoy #stolzen #stolzekleiven #gory #widoki #nofilterneeded #mojewszystko #training #mojarodzina #tuwszystkosiezaczelo #szczesliwa #happgirl #happymum #iwillbehereforever #everythinkstartedhere #livinginnorway #norwegia #mojaprzygoda

Príspevok, ktorý zdieľa Ines Fernholc (@little_my_in_norway),

 

E. coli je charakteristická svojou rezistenciou na antibiotiká alebo gény pre produkciu toxínov. A ak získa schopnosť produkovať toxíny, prospešná baktéria sa mení na pôvodcu hnačiek s následnou možnosťou vzniku epidémie. Jej pôvodcom je Escherichia coli, ktorá uvolňuje v tele jedovatý toxín. ten následne negatívne pôsobí na červené krvinky a krvné doštičky. Ochorenie začína krvavými hnačkami, prichádza k rozvoju chudokrvnosti z nedostatku červených krviniek a k zlyhaniu ľadvín, ktoré sa môžu skončiť až smrťou..

img

 

Espeli ešte počas včerajšieho večera uviedol, že "po zatvorení zmienenej nádrže sa šírenie baktérie v pitnej vode zastavilo." Ako sa baktéria do nádrže dostala, však podľa jeho slov kompetentné úrady dosiaľ nezistili. 

 

Od minulého štvrtka bolo pre kontaminovanú vodu hospitalizovaných dovedna 55 ľudí vrátane 13 detí. Infekcii v zažívacom trakte zároveň minulý týždeň podľahlo jednoročné dieťa. Zatiaľ však nie je jasné, či jeho prípad súvisí s baktériou E. coli. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona