Na jednom z najtragickejších miest zasiahnutých vojnou v Bosne objavili masový hrob

NETKY.SK • 20 September 2017, 06:59 • 2 min
Na jednom z najtragickejších miest zasiahnutých vojnou v Bosne objavili masový hrob

SARAJEVO - Pozostatky najmenej 65 obetí vytiahli z masového hrobu nedávno objaveného v centrálnej časti Bosny. O mieste jedného z najohavnejších zločinov počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95 v utorok informovali súdni znalci, ktorých cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lejla Čengičová z bosnianskeho Inštitútu pre nezvestné osoby uviedla, že pozostatky, medzi ktorými sa nachádzalo 65 lebiek, našli v hrobe pri útese Koričanske Stijene, v blízkosti hory Vlašič. Pozostatky údajne patria niektorým z vyše 220 nesrbských civilistov, popravených v tejto oblasti bosnianskosrbskými silami 21. augusta 1992. Hrob objavili v auguste. Odborníci sú tam od 7. septembra a exhumačné práce pokračujú.

 

Väčšinu zabitých ľudí doviedli zo smutne známych zadržiavacích táborov riadených Srbmi, ktoré sa nachádzali neďaleko severozápadného mesta Prijedor. Týmto ľuďom povedali, že ich vedú na výmenu väzňov. Obete údajne prinútili vyjsť spomedzi niekoľkých stoviek civilistov, ktorých Srbi deportovali z Prijedoru. Nariadili im zoradiť sa navrchu 300 metrov vysokého útesu a tam ich zastrelili. Keď obete spadli do rokliny, srbskí policajti na nich hodili bomby, aby tak zaručili, že nikto neprežije.

 

Masaker prežilo iba zhruba desať mužov, ktorí spadli alebo skočili do rokliny, keď sa začala streľba. Po vraždách bosnianski Srbi odstránili telá z dna rokliny a pochovali ich pod skalami na viacerých miestach v širšom okolí útesu Koričanske Stijene. Inštitút pre nezvestné osoby a príbuzní obetí pátrajú v oblasti po pozostatkoch už od konca vojny.

 

Zatiaľ bolo za vraždy na útese Koričanske Stijene odsúdených 11 bývalých bosnianskosrbských policajtov z Prijedoru. Od skončenia vojny našli súdni experti v masových hroboch v Bosne pozostatky 25.500 ľudí. Ďalších 7000 ľudí je stále nezvestných a ich pozostatky sú údajne ukryté v masových hroboch po celej krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona