Na jedlách šéfkuchára Petra Heppa si pochutnali slávni tenisti aj ABBA

NETKY.SK • 17 Február 2011, 12:54 • 2 min
Na jedlách šéfkuchára Petra Heppa si pochutnali slávni tenisti aj ABBA

Na jedlách šéfkuchára Petra Heppa si pochutnali slávni tenisti aj ABBA

slovakia

left justify in out

img

Švédska kuchyňa je podľa šéfkuchára Petra Heppa založená najmä na jedlách z rýb. Švédi ich konzumujú po celý rok a sú neodmysliteľnou súčasťou tradičnej švédskej špeciality smörgasbord - bufetového štýlu stolovania.
"Majú radi marinované haringy, tresku, lososový puding, pytt i panna (vyprážané mäso s cibuľou a zemiakmi), nesmie chýbať všade prítomný kôpor," uviedol pre TASR Hepp, ktorý v Bratislave predstaví svoje špeciality počas Dní švédskej kuchyne.
Rodák z Nemecka prišiel do Švédska v roku 1964. Hepp tvrdí, že v tom čase ešte miestne reštaurácie neboli na takej úrovni ako dnes. Dobre začali variť vraj až po príchode šéfkuchárov zo Švajčiarska, Rakúska a Nemecka, ktorí tradičné jedlá začali pripravovať trošku inak. "Predtým Švédi nevedeli variť. Teraz vedia, ale naučili sa to od zahraničných kuchárov," vysvetlil s úsmevom šéfkuchár, ktorý svoju kariéru v gastronómii začal na zámorských lodiach.
V Škandinávii zúročil svoje dlhoročné skúsenosti vo vlastnej reštaurácii v Malmö, ktorú začali vyhľadávať Švédi aj zahraniční návštevníci najmä kvôli rybacím špecialitám. Tie prišli ochutnať viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a športového života. U šéfkuchára Heppa stolovala aj legendárna švédska skupina ABBA. "Áno, jedli u mňa v roku 1986. Raz som pre nich varil, boli to veľmi príjemní ľudia."
Heppove delikatesy poznajú veľvyslanci, politici, ale aj bývalá lyžiarska hviezda Ingemar Stenmark a slávni švédski tenisti Mats Wilander a Björn Borg.
Šéfkuchár a známy výrobca kaviáru Peter Hepp predvedie svoje umenie po prvý raz aj na Slovensku. Slovenskí i zahraniční gurmáni ochutnajú jeho kaviár z cykloptery, parfait z ostružiny morušky či údenú šunku zo soba alebo údeného úhora, marinovaného lososa s horčicovo-kôprovou omáčkou, varenú tresku so skansk-horčicovou omáčkou v rámci Dní švédskej kuchyne v Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton do 20. februára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona