Na jedlách šéfkuchára Petra Heppa si pochutnali slávni tenisti aj ABBA
Švédska kuchyňa je podľa šéfkuchára Petra Heppa založená najmä na jedlách z rýb. Švédi ich konzumujú po celý rok a sú neodmysliteľnou súčasťou tradičnej švédskej špeciality smörgasbord - bufetového štýlu stolovania.
"Majú radi marinované haringy, tresku, lososový puding, pytt i panna (vyprážané mäso s cibuľou a zemiakmi), nesmie chýbať všade prítomný kôpor," uviedol pre TASR Hepp, ktorý v Bratislave predstaví svoje špeciality počas Dní švédskej kuchyne.
Rodák z Nemecka prišiel do Švédska v roku 1964. Hepp tvrdí, že v tom čase ešte miestne reštaurácie neboli na takej úrovni ako dnes. Dobre začali variť vraj až po príchode šéfkuchárov zo Švajčiarska, Rakúska a Nemecka, ktorí tradičné jedlá začali pripravovať trošku inak. "Predtým Švédi nevedeli variť. Teraz vedia, ale naučili sa to od zahraničných kuchárov," vysvetlil s úsmevom šéfkuchár, ktorý svoju kariéru v gastronómii začal na zámorských lodiach.
V Škandinávii zúročil svoje dlhoročné skúsenosti vo vlastnej reštaurácii v Malmö, ktorú začali vyhľadávať Švédi aj zahraniční návštevníci najmä kvôli rybacím špecialitám. Tie prišli ochutnať viaceré osobnosti spoločenského, kultúrneho a športového života. U šéfkuchára Heppa stolovala aj legendárna švédska skupina ABBA. "Áno, jedli u mňa v roku 1986. Raz som pre nich varil, boli to veľmi príjemní ľudia."
Heppove delikatesy poznajú veľvyslanci, politici, ale aj bývalá lyžiarska hviezda Ingemar Stenmark a slávni švédski tenisti Mats Wilander a Björn Borg.
Šéfkuchár a známy výrobca kaviáru Peter Hepp predvedie svoje umenie po prvý raz aj na Slovensku. Slovenskí i zahraniční gurmáni ochutnajú jeho kaviár z cykloptery, parfait z ostružiny morušky či údenú šunku zo soba alebo údeného úhora, marinovaného lososa s horčicovo-kôprovou omáčkou, varenú tresku so skansk-horčicovou omáčkou v rámci Dní švédskej kuchyne v Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton do 20. februára.
Zdroj: TASR