Na jazdu košickou železničkou pozýva Mikuláš aj lokomotíva Janka

NETKY.SK • 3 December 2012, 12:24 • 2 min
Na jazdu košickou železničkou pozýva Mikuláš aj lokomotíva Janka

Na jazdu košickou železničkou pozýva Mikuláš aj lokomotíva Janka - Zaujímavosti Na košickú detskú železničku sa počas Mikulášskych jázd v sobotu (8. decembra) vráti po 20 rokoch lokomotíva Janka.

slovakia

left justify in out

imgNa košickú detskú železničku sa počas Mikulášskych jázd v sobotu (8. decembra) vráti po 20 rokoch lokomotíva Janka. V tento deň bude zároveň slávnostne odovzdaný aj zrekonštruovaný letný vagón a vypravené budú prvé zimné vlaky v novodobej histórii tejto unikátnej košickej atrakcie. 

Známe a obľúbené rušne - dvojičky Danka a Janka boli tri desaťročia neodmysliteľnou súčasťou Pionierskej železnice, až do chvíle, keď sa z Čermeľského údolia kvôli nevyhovujúcemu technickému stavu lokomotíva Janka vytratila. Po dlhom čase bude táto dvojica opäť spolu. 

Úzkorozchodnú lokomotívu TU 29.2002 nazývanú Janka vyrobili v roku 1959 v ČKD Praha. Náklady na jej úplnú rekonštrukciu dosiahli približne 18.000 eur. Slávnostné odovzdanie a požehnanie rušňa sa uskutoční v sobotu o 10:45 h v stanici Čermeľ.

"Lokomotívu Janku sa nám podarilo zachrániť pred zošrotovaním doslova v hodine dvanástej. Po odkúpení sme sa spolu s našimi dobrovoľníkmi, ale aj priateľmi z poľskej Bieszczadskej lesnej železničky pustili do jeho obnovy. Veľkú časť opráv bola financovaná Karpatským euroregiónom Slovensko a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR," povedal Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies