Na jaltský summit nepríde ani chorvátsky prezident Ivo Josipovič

NETKY.SK • 3 Máj 2012, 11:11 • 2 min
Na jaltský summit nepríde ani chorvátsky prezident Ivo Josipovič

Na jaltský summit nepríde ani chorvátsky prezident Ivo Josipovič - Politika Chorvátsky prezident sa pridal k skupine európskych politikov, ktorí kvôli nedemokratickým postupom na Ukrajine - predovšetkým voči bývalej premiérke Julii Tymošenkovej - bojkotuj

slovakia

left justify in out

img

Chorvátsky prezident sa pridal k skupine európskych politikov, ktorí kvôli nedemokratickým postupom na Ukrajine - predovšetkým voči bývalej premiérke Julii Tymošenkovej - bojkotujú nadchádzajúci summit na Jalte. Informoval o tom dnes chorvátsky server vecernji.hr.
      Josipovič sa tak nezúčastní na tradičnej každoročnej schôdzke prezidentov strednej Európy, ktorá sa bude konať 11. až 12. mája. Svoju neúčasť doposiaľ ohlásil nemecký prezident Joachim Gauck, rakúsky prezident Heinz Fischer, slovinská hlava štátu Danilo Türk, bulharský prezident Roden Asenov Plevneliev, český prezident Václav Klaus a taliansky prezident Giorgio Napolitano.
      Na summite sa pravdepodobne nezúčastní ani estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves, pričom rumunský prezident Traian Basescu účasť zvažuje.
      Slovenský prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že nie odmietanie komunikácie, ale otvorený a úprimný dialóg s Ukrajinou je najlepšou formou ako prezentovať naše názory, pripomienky a aj výhrady k vývoju u našich východných susedov, uviedol pre TASR hovorca prezidenta Marek Trubač.
      V otázke väznenia Tymošenkovej Gašparovič nechce byť sudcom, no očakáva, že Ukrajina urobí všetko pre to, aby celý proces bol korektný a v súlade so štandardami medzinárodného práva. 
      "Slovensko samozrejme pozorne sleduje túto kauzu ako aj súdne procesy iných opozičných politikov a sme rovnako znepokojení z postupu ukrajinských úradov, na čo sme ukrajinských predstaviteľov jasne upozornili aj v súvislosti s eurointegračnými ambíciami Ukrajiny. Považujeme za dôležité s Ukrajinou, naším susedom, viesť stály dialóg a využívať všetky príležitosti na tlmočenie našich postojov a výhrad. Stretnutie v Jalte takúto možnosť ponúka, a preto zatiaľ naďalej máme záujem sa na tomto stretnutí v Jalte zúčastniť," dodal Trubač.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies