Na ISS uskutočnili výstup do vesmíru a ochutnali šalát

NETKY.SK • 11 August 2015, 10:03 • 2 min
Na ISS uskutočnili výstup do vesmíru a ochutnali šalát

HOUSTON - Ruskí astronauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko absolvovali v pondelok päťapolhodinový výstup do otvoreného vesmíru, počas ktorého na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) nainštalovali nové zariadenie na pomoc pri pohybe mimo stanice.

slovakia

left justify in out

Okrem toho odfotografovali ruskú časť ISS a vyčistili okno. Išlo o štvrtý tohtoročný výstup do vesmíru na ISS a už desiaty pre Padalku, ktorý strávil vo vesmíre viac času než ktokoľvek iný.

 

 

 

Americkí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren a ich japonský kolega Kimija Jui v tom čase po prvý raz ochutnali červený rímsky šalát, ktorý si sami vypestovali na ISS. Na pestovanie rastlín používajú systém s názvom Veggie s červenými a modrými LED svietidlami.

 

 

 

Prvé rastliny vypestovali týmto spôsobom ešte vlani, tie však museli poslať na Zem, kde ich testovali, či je bezpečné ich konzumovať. Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) následne potvrdili ich nezávadnosť, pričom astronauti musia šalát pred konzumáciou iba utrieť dezinfekčnou utierkou. V pondelok však mohli zjesť iba polovicu úrody, zvyšok zamrazia a následne pošlú na Zem na ďalšie testovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies