Na ISS sa začína oprava poškodeného plášťa kozmickej lode: Podujali sa na ňu ruskí kozmonauti

NETKY.SK • 12 December 2018, 09:28 • 2 min
Na ISS sa začína oprava poškodeného plášťa kozmickej lode: Podujali sa na ňu ruskí kozmonauti

MOSKVA - Dvaja ruskí kozmonauti vystúpili v utorok do otvoreného vesmíru, aby preskúmali sekciu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), kde došlo 30. augusta k úniku vzduchu, spôsobenému malou trhlinou vo vonkajšom plášti.

slovakia

left justify in out

Kozmonauti Oleg Kononenko a Sergej Prokopiev dostali podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) za úlohu preskúmať predmetnú sekciu kozmickej lode Sojuz MS-09, odobrať vzorky z poškodeného miesta a opätovne ho zaistiť termálnym plášťom. Misia by podľa plánu mala trvať šesť hodín.

 

Kononenko na margo tejto misie v utorkovom interview vyhlásil, že bude "namáhavá po psychickej aj po technickej stránke". K mimoriadnej situácii na Medzinárodnej vesmírnej stanici došlo 30. augusta, pričom sa prejavila náhlym poklesom tlaku. Posádka ISS postupnou hermetizáciou jednotlivých sekcií ISS a k nej pripojených modulov našla trhlinu vo vonkajšom plášti Sojuzu MS-09. Ešte v ten istý večer sa ju podarilo utesniť pomocou epoxidovej silice a tlak na ISS sa stabilizoval. Ďalší deň kozmonauti "záplatu" ešte spevnili ďalšou vrstvou hermetického materiálu.

 

Agentúra RIA Novosti pred časom - s odvolaním sa na dva zdroje - uviedla, že príčinou dehermetizácie bola chyba, ktorá vznikla ešte počas výroby, keď neznáma osoba vyvŕtala otvor do korpusu modulu. Ešte predtým sa zvažovala aj verzia, že otvor v plášti modulu spôsobil náraz mikrometeoritu. Interným vyšetrovaním u výrobcu korpusu - vo firme Energija - sa údajne potvrdila verzia o poškodení vo výrobe, ale konkrétneho páchateľa sa nepodarilo určiť.

 

Kozmická loď Sojuz je využívaná na transport kozmonautov na ISS, ako aj na ich návrat späť na Zem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies