Na ISS sa nepodarilo nainštalovať špeciálny nafukovací modul

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 13:39 • 2 min
Na ISS sa nepodarilo nainštalovať špeciálny nafukovací modul

NEW YORK - Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa nepodarilo nainštalovať špeciálny nafukovací modul Bigelow Expandable Activity Module (BEAM).

slovakia

left justify in out

Nová súčasť stanice sa mala naduť do dĺžky štyroch metrov, pričom by vytvorila priestor s objemom 16 kubických metrov. Po tri a pol hodinách pomalého procesu, počas ktorých sa modul roztiahol iba na niekoľko centimetrov, riadiaci pracovníci prikázali astronautovi Jeffovi Williamsovi nafukovanie zastaviť.


Inžinieri plánujú skontrolovať dáta a pokúsia sa o nové nafúknutie BEAMu. Modul je prototyp ubytovacieho zariadenia, ktoré by mohlo v budúcnosti slúžiť pri budovaní vesmírnych laboratórií či počas cesty ľudskej posádky na Mesiac. BEAM na ISS priviezli minulý mesiac a pripevnili na modul Tranquility.

 

Najbližšie dva roky plánujú testovať jeho integritu a či dokáže udržať podmienky pre život ako súčasné kovové moduly. Samotní astronauti na ISS ho počas tohto obdobia nemajú aktívne používať. Na projekte spolupracuje americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) s podnikateľom Robertom Bigelowom, ktorý moduly plánuje používať pri vesmírnej turistike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies