Na ISS mieri loď Crew Dragon so štyrmi astronautmi

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 14:09 • 2 min
Na ISS mieri loď Crew Dragon so štyrmi astronautmi

Z Floridského Mysu Canaveral v piatok vzlietla loď Crew Dragon, ktorá vezie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) štyroch astronautov. Američania Shane Kimbrough a Megan McArthur, Francúz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide sú tak prvou posádkou, ktorá tento rok odletela do vesmíru z americkej pôdy. Na ISS by mali doraziť v sobotu a stráviť tam pol roka, informu spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

 

Vesmírnu loď spoločnosti SpaceX vyniesla na orbitu raketa Falcon 9, ktorá odštartovala o 05:49 miestneho času (11:49 stredoeurópskeho letného času).

S novými členmi posádky bude na ISS 11 ľudí, aj keď len krátko. Prichádzajúci tím, Crew-2, sa vystrieda s posádkou Crew-1, ktorá priletela na stanicu v novembri. Mike Hopkins, Victor Glover, Sóiči Noguči a Shannon Walker by sa mali vrátiť na Zem na budúci týždeň.
 

img


Piatkový let je obzvlášť dôležitý pre európsky vesmírny program. Pesquet je prvým astronautom z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorý letí na ISS v rámci komerčného programu NASA s vesmírnymi loďami Crew Dragon od SpaceX.

Spomenutá loď Dragon, ktorú pomenovali Endeavour, pritom už do vesmíru letela. Vlani v máji ju SpaceX a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) poslali na ISS v rámci pilotovanej misie Demo-2, prvej misie po deviatich rokoch, ktorá vzlietla z USA. Prvý stupeň Falcon 9 zase v novembri vyniesol na obežnú dráhu Zeme loď s Crew-1.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies