Na Islande zlyhal ďalší pokus o zostavenie vlády, hrozia opakované voľby

NETKY.SK • 25 November 2016, 18:39 • 2 min
Na Islande zlyhal ďalší pokus o zostavenie vlády, hrozia opakované voľby

REYKJAVÍK - Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson dnes oznámil, že stroskotal ďalší pokus o zostavenie novej koaličnej vlády. Po šéfovi konzervatívcov Bjarnim Benediktssonovi neuspela v tomto úsilí ani predsedníčka hnutia Ľavicových zelených (VG) Katrín Jakobsdóttir.

slovakia

left justify in out

Šéfka VG, druhej najsilnejšej strany, oznámila prezidentovi, že sa jej nepodarilo nájsť koaličných partnerov pre sformovanie nového kabinetu, informovala agentúra AP. Rovnaký neúspech zaznamenal už v polovici novembra Bjarni Benediktsson, líder konzervatívnej Strany nezávislosti, ktorá zvíťazila v októbrových predčasných voľbách.

 

Jóhannesson dnes pred novinármi zdôraznil, že nikoho ďalšieho už zostavením vlády nepoverí. Riešenie patovej situácie by podľa neho mali teraz hľadať poslanci islandského parlamentu. V prípade, že sa im to nepodarí, hrozia Islandu ešte tento rok opakované parlamentné voľby.

 

Doterajšej koalícii pravicových liberálov a konzervatívcov chýbajú k väčšine tri mandáty. Dostatok kresiel v parlamente však nemá ani opozičná aliancia, ktorej chýba päť mandátov. Islanďania rozhodovali o novom zložení svojho zákonodarného zboru 29. októbra v atmosfére všeobecnej nespokojnosti s tradičnými politickými elitami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies