Na Islande si volia novú hlavu štátu, Ólafur Ragnar Grímsson po 20 rokoch končí

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 13:17 • 2 min
Na Islande si volia novú hlavu štátu, Ólafur Ragnar Grímsson po 20 rokoch končí

REYKJAVÍK - Na Islande si dnes volia nového prezidenta.

slovakia

left justify in out

Približne 240.000 oprávnených voličov rozhoduje o nástupcovi 71-ročného Ólafura Ragnara Grímssona, ktorý sa rozhodol po 20 rokoch vo funkcii opätovne nekandidovať.

 

Voliči si vyberajú z rekordného počtu deviatich kandidátov, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Prezidentská funkcia na Islande je prevažne reprezentatívna. Grímsson ale využíval svoje postavenie na to, aby vetoval vládne návrhy zákonov, s ktorými nesúhlasil a presadzoval riešenie niektorých politických otázok prostredníctvom referenda.

 

Favoritom na nového prezidenta je Gudni Thorlacius Jóhannesson, historik špecializujúci sa na históriu prezidentského úradu na Islande, ktorý kandiduje ako nezávislý.

 

Jóhannesson si získal uznanie verejnosti v apríli, keď sa v televízii vyjadroval k udalostiam, ktoré napokon vyústili v odstúpenie vtedajšieho premiéra. Sigmundur Davíd Gunnlaugsson bol prvou politickou obeťou škandálu okolo takzvaných Panamských dokumentov, ktoré odhalili, že spoločnosť jeho manželky pôsobiaca v daňovom raji vlastnila dlhy skrachovaných islandských bánk.

 

Najvážnejšími súpermi Jóhannessona sú 42-ročný spisovateľ Andri Snaer Magnason a 68-ročný bývalý konzervatívny premiér Davíd Oddsson, ktorý bol aj guvernérom islandskej centrálnej banky.

Volebné strediská sa zatvoria o 22. hodine. Výsledky sa očakávajú v nedeľu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies