Na Islande sa začali rokovania o vytvorení novej vlády

NETKY.SK • 12 November 2016, 15:08 • 2 min
Na Islande sa začali rokovania o vytvorení novej vlády

REYKJAVÍK - Náročné rokovania o vytvorení novej vlády sa dnes začali na Islande, kde sa 29. októbra konali predčasné parlamentné voľby. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Konzervatívna Strana nezávislosti, ktorá bola súčasťou doteraz vládnucej koalície premiéra Sigurdura Ingiho Jóhannssona, získala v nich ako víťazný subjekt 29,1 percenta hlasov, čo znamená 21 kresiel v 63-člennom parlamente. Jej lídra Bjarniho Benediktssona poveril prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson pred desiatimi dňami zostavením budúcej vlády.

 

Na islandskej politickej scéne však po voľbách nastala fakticky patová situácia, čo predznamenáva náročnosť dnes začínajúcich rokovaní. Doterajšej koalícii pravicových liberálov a konzervatívcov chýbajú totiž k väčšine tri mandáty. Dostatok kresiel v parlamente však nemá ani potenciálna opozičná štvorkoalícia, ktorej chýba k majorite päť mandátov.

 

Benediktsson, ktorý už skôr deklaroval, že chce rokovať o vytvorení novej vlády so všetkými parlamentnými stranami, prikročil k rozhovorom s predstaviteľmi dvoch nových subjektov Žiarivá budúcnosť a Obnova. Aj pri dosiahnutí konsenzu s nimi by takáto trojkoalícia mala iba najtesnejšiu väčšinu 32 kresiel v zákonodarnom zbore.

Znalci pomerov očakávajú, že jedným z hlavných problematických bodov rokovaní bude téma Európskej únie. Oba menšie subjekty totiž žiadajú referendum o pokračovaní prístupových rokovaní, kým konzervatívci sú proti takémuto plebiscitu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies