Na Islande sa v roku 2018 spotrebuje viac energie na ťaženie kryptomien ako v domácnostiach

NETKY.SK • 13 Február 2018, 14:05 • 2 min
Na Islande sa v roku 2018 spotrebuje viac energie na ťaženie kryptomien ako v domácnostiach

KEFLAVÍK – Podľa najnovších správ sa tento rok na Islande spotrebuje viac energie na ťaženie kryptomien ako v domácnostiach. Prirodzene chladné podnebie a prístup k obnoviteľnej energii sú hlavnými príčinami prílevu ťažiarskych spoločností do tohto severského ostrovného štátu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Islandský podnikateľ Johan Snorri Sigurbergsson z energetickej spoločnosti Hitaveita Sudurnesja predpovedá, že v tomto roku sa zdvojnásobí spotreba energie na ostrove práve kvôli ťaženiu kryptomien. Predpokladaná spotreba v roku 2018 je približne 100 megawattov, čo je viac energie ako spotrebuje 340.000 obyvateľov Islandu na osobné použitie počas rovnakého obdobia.

 

img

 

Hardvér na ťaženie Bitcoinov vyžaduje veľké množstvo energie na vykonávanie výpočtov, za ktoré ťažiar dostane svoju odmenu. Už skôr sa objavili rôzne alternatívy k tejto metóde, ktorá je mimoriadne náročná na elektrickú energiu, ako napríklad zmena používania systému Proof-of-work na Proof-of-stake alebo využívanie obnoviteľnej energie v počítačoch používaných na ťaženie.

 

img

 

Ťažiarske lokality na Islande výrazne menej znečisťujú okolité prostredie ako rovnaké miesta v Číne, ktoré na vytváranie energie spaľujú uhlie, keďže na ostrove majú prístup k geotermálnym a vodným elektrárňam. Takáto energie je nielen lacnejšia, ale aj oveľa ekologickejšia alternatíva k uhliu.

 

Pobrežné mesto Keflavík, ktoré leží na južnom polostrove Islandu, je domovom troch najväčších bitcoinových ťažiarskych fariem v krajine. Tieto farmy majú špeciálne steny, ktoré umožňujú prenikať studenému vzduchu a prirodzene chladiť počítačové zariadenia.

 

img

 

Smári McCarthy z Islandskej strany pirátov (politická strana, ktorá sa dostala do parlamentu po finančnej kríze v roku 2008) navrhla možnosť zdanenia akýchkoľvek ziskov vyplývajúcich z ťaženia Bitcoinov. Podľa jeho slov to spadá do kategórie "vytvárania hodnoty" v rámci krajiny.

 

img

 

McCarthy si nie je istý tým, čo ťažba Bitcoinov môže krajine priniesť okrem ziskov z daní: "Spotrebujeme desiatky alebo možno stovky megawattov elektrickej energie na výrobu niečoho, čo nemá žiadnu hmatateľnú existenciu a žiadne skutočné použitie pre ľudí mimo sféry finančných špekulácií. To nemôže byť dobré."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies