Na internete sa šírili falošné výsledky maturitného testu

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 09:37 • 2 min
Na internete sa šírili falošné výsledky maturitného testu

BRATISLAVA - Na sociálnych sieťach sa dnes šírili údajné správne odpovede k testu zo slovenčiny. Aj keď odpovede vyzerali ako oficiálny dokument ministerstva školstva, rezort vyhlásil, že kľúč k výsledkom je falošný. Písomné maturity dnes na školách odštartovali slovenčinou.

slovakia

left justify in out

"Na základe skúseností z minulosti môžeme očakávať, že takýchto falzifikátov bude v priebehu maturitných skúšok na internete ešte viac," povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý maturity zastrešuje, hovorí, že o falzifikáte vedel už od rána. "Každý deň monitorujeme webové stránky a všímame si takéto podvrhy. Majú zmiasť maturantov alebo vybičovať ešte viac to predmaturitné napätie," uviedla riaditeľka ústavu Romana Kanovská. Maturantom odporúča, aby sa spoliehali len na oficiálne dokumenty, ktoré sú prístupné v školách alebo na webe NÚCEM. Dodáva, že únik testu takmer nie je možný, keďže každý z nich má ochranné prvky, a tak by sa dalo ľahko odhaliť, odkiaľ test unikol a komu bol doručený. "Večer som už na Facebooku nebola, ale spolužiaci hovorili, že sa niečo také šírilo. Podľa nich bolo jasné, že to nebolo pravé," povedala maturantka Jana z prešovského Gymnázia J. A. Raymana. 

Organizácia maturít prebiehala podľa Kanovskej od rána hladko. Učitelia popoludní hneď opravovali úlohy s krátkou odpoveďou. Kanovská tiež uviedla, že podľa doterajších ohlasov si maturanti vyberali najmä tému o sociálnych sieťach. V úvahe sa mali zamyslieť, že je sociálna internetová sieť ich sluhom alebo pánom. "Tým, že téma bola postavená tak kriticky, našlo sa v nej veľmi veľa žiakov. Táto veková kategória sa v nej nachádza a oslovuje ju," zhodnotila.  

Maturantov v stredu (13. 3.) čaká maturita z cudzieho jazyka. Vo štvrtok (14. 3.) príde na rad matematika, z ktorej skladá skúšku dospelosti 9020 žiakov a v piatok maturitný týždeň ukončí maďarský a ukrajinský jazyk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies