Na internete sa objavilo video s údajnou popravou rukojemníka IS Alana Henninga

NETKY.SK • 4 Október 2014, 06:48 • 2 min
Na internete sa objavilo video s údajnou popravou rukojemníka IS Alana Henninga

KÁHIRA - Na internete sa objavilo video, na ktorom je údajne zachytený bojovník extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ako odrezáva hlavu britskému rukojemníkovi Alanovi Henningovi. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Video bolo zverejnené v noci na sobotu. Kopíruje iné podobné videá, ktoré natočila skupina IS. Audiovizuálny záznam končí vyhrážkami bojovníka z IS. Adresuje ich mužovi, ktorý je na videu opísaný ako Američan. Agentúra AP zatiaľ nedokázala potvrdiť pravosť videa. Bolo však zverejnené rovnakým spôsobom , ako doterajšie záznamy IS.
      

Británia oznámila, že ak je video pravé, ide o nechutnú vraždu, napísala agentúra Reuters. "O videu vieme a naliehavo pracujeme na overení obsahu," povedal hovorca britského ministerstva zahraničných vecí. Islamistická skupina IS ovláda rozsiahle územia v Sýrii a Iraku.

 

 

 

IS sa na videu vyhrážala sťatím americkému zdravotníkovi

Američan, ktorému sa na videu s popravou Alana Henninga vyhráža bojovník extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), je 26-ročný Peter Kassig, bývalý príslušník americkej vojenskej jednotky Rangers. Podľa jeho rodiny odišiel na Blízky Východ poskytovať humanitárnu pomoc utečencom. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      

Kassig pochádza z Indianapolisu. Na videu, ktoré sa v piatok objavilo na internete a údajne zachytáva popravu britského rukojemníka Alana Henninga, kľačí Kassig pri maskovanom militantovi. Ten sa mu vyhráža popravou. 
      

Rodičia zadržiavaného Američana tvrdia, že ich syn konvertoval v zajatí na islam. Prijal meno Abdal Rahmán. V minulosti slúžil vo vojne v Iraku a stal sa vojenským záchranárom-zdravotným technikom. Neskôr bol pre zdravotné dôvody so cťou prepustený. Kassig odcestoval v roku 2012 do Libanonu, aby pracoval ako zdravotný asistent v pohraničných nemocniciach. Zadržiavaný je od októbra 2013.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies