Na internete sa objavilo druhé VIDEO s ponižovaním ukrajinského aktivistu

NETKY.SK • 27 Január 2014, 08:51 • 2 min
Na internete sa objavilo druhé VIDEO s ponižovaním ukrajinského aktivistu

KYJEV - Na internete sa objavil ďalší záznam, na ktorom príslušníci ukrajinských zásahových jednotiek Berkut ponižujú donaha vyzlečeného a zbitého opozičného aktivistu. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské ministerstvo vnútra sa za konanie svojich príslušníkov medzičasom ospravedlnilo a začalo minulotýždňový incident preverovať. Policajt, ktorý záznam zverejnil na internete prostredníctvom služby YouTube.com, Ukrajinu opustil kvôli vyhrážkam a prenasledovaniu zo strany vlastných kolegov. Prvý videozáznam sa objavili na internete v polovici uplynulého týždňa: mladého muža v ňom policajti nútia, aby im pózoval nahý, iba v ponožkách, so sekerou v rukách. Druhý záznam je nasnímaný zrejme z horného poschodia niektorej z budov.

Mladý muž, ktorý je dobrovoľníkom z kozáckej stotiny domobrany, koncom minulého týždňa na stretnutí s novinármi uviedol, že provládni provokatéri a príslušníci oddielov Berkut ho zajali na Hruševského ulici v centre Kyjeva, keď sa aktivisti snažili stiahnuť z predných línií. Ako popísal, pri ústupe ho zdržal ťažko zranený človek, ktorému sa snažil pomôcť dostať sa do bezpečia. Príslušníci Berkutu ho však zajali a surovo zbili až tak, že z policajného oddelenia, kam ho nahého dopravili, ho odviezli do nemocnice, kde mu podľa vlastných slov po ošetrení pomohli veteráni afganskej vojny. 

Prezident Viktor Janukovyč komentoval udalosť konštatovaním, že "násilie plodí násilie", a pripomenul, že aktivisti pred tým útočili na príslušníkov bezpečnostných síl zápalnými fľašami. 

Podľa vyjadrenia nemenovaného príslušníka vojsk ministerstva vnútra z Charkova, kozáka sa Berkut snažil "dostať" dva dni, pretože kvôli presnosti jeho zásahov bolo zranených veľa vojakov a policajtov. 

"Dlho sme ho hľadali. Nakoniec sme ho dostali a vyzliekli. Je pre nás ako suvenír a varovanie pre ostatných". Aby zajatého muža ešte viac ponížili, odstrihli mu aj dlhý prameň vlasov, ktorý si kozáci tradične nechávajú rásť na vyholenej alebo nakrátko ostrihanej hlave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies