Na inštaláciu sochy Svätopluka sme mali väčšinové právo

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:23 • 2 min
Na inštaláciu sochy Svätopluka sme mali väčšinové právo

Na inštaláciu sochy Svätopluka sme mali väčšinové právo

slovakia

left justify in out

Predstavitelia Smeru-SD mali v minulom volebnom období minimálne väčšinové právo na inštaláciu jazdeckej sochy kráľa Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda Smeru-SD a vtedajší predseda Národnej rady SR Pavol Paška.
"Tí, ktorí rozhodli a zobrali za to svoju mieru zodpovednosti, mali výrazne väčšinový mandát. Teda rád zvediem debatu na odbornej úrovni, ale nie na úrovni anarchistov, radikálov a populistov," zdôraznil. Paška aj takto reagoval na otázku, prečo Smer-SD nepozval na odhaľovanie sochy aj zástupcov iných politických strán.
Líder strany Robert Fico odsúdil kroky predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS), ktorý posudzuje opodstatnenosť tohto diela prostredníctvom založenej komisie. "Politik, ktorý presadzuje legalizáciu marihuany, nemá právo rozhodovať o duchovnom dedičstve a o soche, na ktorej inštalácii sa zúčastnili traja najvyšší ústavní činitelia," zdôraznil expremiér.
Pripomenul, že aj Ján Chryzostom kardinál Korec označil túto sochu za požehnanie pre Slovensko. "Pokusy odstrániť ju považujeme za barbarstvo, ktoré nemá obdobu. Urobíme všetko preto, aby sme tento kultúrny čin obhájili a aby socha bola naďalej súčasťou nádvoria Hradu," deklaroval.
Fico pripomenul, že má klasické vzdelanie a v škole ho neučili o Márii Terézii, ale práve o Svätoplukovi. "On bol a je vnímaný ako súčasť určitého prepojenia na slovenský národ. Ak ho spájame s našimi dejinami, nerozumiem, ako môže niekto, kto má rovnaké klasické vzdelanie, prísť s takýmto návrhom. Teraz príde nejaký voľnomyšlienkar a bude rozprávať o tom, že sa mu socha nepáči," podotkol. Šéf Smeru-SD verí, že zvíťazí zdravý rozum, pretože ak toto má byť problém predsedu druhej najsilnejšej vládnej strany, tak potom sme šťastná krajina.
Richard Sulík dnes oznámil, že jazdecká socha kráľa Svätopluka bude posudzovaná z historickej, umeleckej a politickej roviny. Zdôraznil, že osadenie umeleckého diela tesne pred parlamentnými voľbami považuje za účelové. "Bolo to zbytočné spolitizovanie tohto diela. Nesmie to ale slúžiť ako kritérium pri rozhodovaní," pripomenul a dodal, že o osude sochy rozhodne po konzultácii s expertnou skupinou, právnikmi a v konečnej fáze aj s jej samotným autorom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies