Na imigračných súdoch sa hromadia nevybavené prípady

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 13:36 • 2 min
Na imigračných súdoch sa hromadia nevybavené prípady

WASHINGTON - Na imigračných súdoch po celých Spojených štátoch sa hromadí práca, nie je tam totiž dosť sudcov - administratíva prezidenta Donalda Trumpa ich v marci poslala k mexickej hranici. Upozornilo na to združenie amerických verejnoprávnych rozhlasových staníc NPR.

slovakia

left justify in out

Najhoršie je na tom New York, kde je najrušnejší imigračný súd v krajine. Sudcovia tam majú v súčasnosti na pracovných stoloch 80.000 nevybavených prípadov. Podľa NPR sa na rad dostanú s dvojročným oneskorením.

 

"Vypočutie v prípade Mairy bolo naplánované na marec tohto roka. Týždeň pred stanoveným dátumom sa jej právnik dozvedel, že sudca odchádza do Louisiany. Vypočutie bolo odložené na október 2018," opísalo NPR situáciu Mairy zo Salvádoru, ktorá požiadala v Spojených štátoch o azyl.

 

Administratíva presunula imigračných sudcov z celej krajiny na súdy v blízkosti mexickej hranice s cieľom pritvrdiť boj proti ilegálnej imigrácii a urýchliť deportácie.

 

"Od marca bolo najmenej osem z 29 imigračných sudcov v meste New York dočasne vyslaných do Texasu a Louisiany," uviedlo NPR.

 

Podľa informácií združenia NPR čakajú v súčasnosti nelegálni imigranti v zadržiavacích centrách na juhu krajiny na vybavenie svojho prípadu len mesiac až dva, no v New Yorku sú to v priemere viac než dva roky.

 

Šéf Bieleho domu v návrhu rozpočtu na budúci rok naplánoval zvýšenie počtu imigračných sudcov o 19 percent – na 449. Podľa spravodajskej televízie Fox News pôsobí v súčasnosti v USA približne 300 imigračných sudcov a 50 uchádzačov o túto funkciu je v rôznych štádiách prijímacieho procesu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona