Na ilegálnych drevorubačov v Kambodži majú strieľať raketami z vrtuľníkov

NETKY.SK • 25 Február 2016, 13:52 • 2 min
Na ilegálnych drevorubačov v Kambodži majú strieľať raketami z vrtuľníkov

PHNOM PÉNH - Kambodžský premiér Hun Sen vyzval dnes na zvýšenie úsilia v boji proti ilegálnej ťažbe a obchodu s drevom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hun Sen zároveň vyhlásil, že nariadil vojenskej polícii, aby v prípade zistenia, že niekde prebieha neoprávnená ťažba dreva, použili proti drevorubačom rakety odpaľované z vrtuľníkov. V januári vytvoril kambodžský premiér zásahovú jednotku, ktorú vedie bývalý šéf vojenskej polície Sao Sokha. Jej úlohou je vykonávať razie v tajných skladoch dreva a bojovať s odlesňovaním zapríčineným ilegálnym obchodom s týmto prírodným materiálom.

 

"Už som na prepady vyčlenil dva vrtuľníky, ale Sao Sokha zatiaľ nevypálil ani jednu raketu. Prikazujem, aby sa zo vzduchu útočilo raketami," povedal Hun Sen v prejave pri príležitosti slávnostného otvorenia novej budovy ministerstva životného prostredia, ktorý dnes naživo vysielala kambodžská televízia.

 

Z vlaňajšieho vyšetrovania uskutočneného environmentálnou organizáciou Global Witness vyplýva, že hlavnou príčinou ilegálnej ťažby dreva v celej Kambodži je dopyt zo strany čínskych obchodníkov po luxusnom palisandrovom nábytku na čiernom trhu.

 

V správe organizácie Global Witness sa tiež uvádza, že ilegálna ťažba dreva v Kambodži sa uskutočňuje v spolupráci s vládnymi úradníkmi, príslušníkmi armády a polície, ktorí ťažobným spoločnostiam umožňujú prepravu dreva nákladnými loďami do prístavov v Hongkongu. Toto podozrenie potvrdil aj Hun Sen. "Kam ste všetci dali oči?" opýtal sa kambodžský premiér. "Kam dala oči polícia a vojenská polícia... alebo že by v tom boli zaangažovaní?" doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona