Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave si pripomenuli Sviečkovú manifestáciu

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 06:38 • 2 min
Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave si pripomenuli Sviečkovú manifestáciu

BRATISLAVA – Udalosti Sviečkovej manifestácie spred 26 rokov si dnes na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pripomenula približne stovka ľudí. V rámci spomienkovej akcie udelili kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi cenu Ústavu pamäti národa za zásluhy o zachovanie pamäti národa v období neslobody.

slovakia

left justify in out

"Nesmierne ma teší, že cenu Ústavu pamäti národa (ÚPN) môžem udeliť predstaviteľovi tajnej cirkvi a katolíckeho disentu, ktorého ovocím pôsobenia bola aj Sviečková manifestácia," uviedol v príhovore predseda správnej rady ÚPN Ondej Krajňák. Ako pripomenul, kardinál Korec musel znášať takmer štyri desiatky rokov príkorie predstaviteľov komunistického režimu.
      

"Nenechajme si zahnať spomienku na udalosti 25. marca do múzeí len ako nostalgickú spomienku pamätníkov. Tieto udalosti vysielajú jasné posolstvo do súčasnosti a sú nadčasové," vyzvala v príhovore Katarína Hulmanová, predsedníčka Fóra kresťanských inštitúcií, ktoré spomienkové podujatie zorganizovalo. Ako dodala, odkaz bratislavského Veľkého piatku je aj v tom, že hodnoty a princípy, ktoré sa vtedy považovali za životne dôležité, sú rovnako dôležité aj dnes.
      

Po ukončení programu sa účastníci premiestnili k neďalekému pamätníku Sviečkovej manifestácie. Podujatie následne pokračovalo slávnostnou bohoslužbou v Katedrále svätého Martina.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies