Na humanitárne účely je potrebných rekordných 16 miliárd dolárov

NETKY.SK • 8 December 2014, 17:24 • 2 min
Na humanitárne účely je potrebných rekordných 16 miliárd dolárov

NEW YORK - Organizácia Spojených národov požiadala o 16,4 miliardy dolárov (13,3 miliardy eur) pre svoje operácie v roku 2015, pričom najväčšia jednorazová suma - 7,2 miliardy dolárov - je určená na pomoc sýrskym utečencom.

slovakia

left justify in out

Pre porovnanie minulý rok OSN žiadala 13 miliárd dolárov, nová požiadavka je teda, čo sa týka výšky sumy, rekordná. Prichádza v čase, keď humanitárne agentúry varujú, že im dochádzajú peniaze na prevádzku. Minulý týždeň napríklad Svetový potravinový program patriaci pod OSN oznámil, že z finančných dôvodov zníži prídely potravín sýrskym utečencom.

 

Minulý rok išiel veľký podiel prostriedkov najmä do Sýrie, Južného Sudánu a Stredoafrickej republiky. Odvtedy sú nové prostriedky potrebné najmä v súvislosti so vzostupom Islamského štátu v Iraku a Sýrii a epidémiou eboly v západnej Afrike. Žiadosť pre rok 2015 odzrkadľuje početné krízy vo svete a obrovskú výzvu, ktorej agentúry OSN čelia pri svojich snahách pomôcť zasiahnutým. Podľa predstaviteľov OSN ide zhruba o 78 miliónov ľudí v 22 krajinách, uvádza stanica BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona