Na Hrebienku v Tatrách vyrastie ľadový dóm

NETKY.SK • 9 December 2013, 09:16 • 2 min
Na Hrebienku v Tatrách vyrastie ľadový dóm

POPRAD – Najnovšou atrakciou zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách bude Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Na stavbe ľadového chrámu sa podieľa 12 sochárov.

slovakia

left justify in out

Tí sa budú musieť popasovať s 280 kusmi ľadových blokov s celkovou hmotnosťou 28 ton. Pod ich rukami sa ľadové kvádre zmenia na chrám s rozmermi 12 krát 18 metrov. „Už teraz sa teším na moment, keď bude možné do chrámu z ľadu vstúpiť. Návštevníkom bude prístupný zdarma a denne sa v ňom bude hrať hudba skladateľov ako Bach, Mozart či Beethoven. Chystáme aj rôzne komorné kultúrne programy, koncerty a budú aj svadby,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Autorom diela je plzenský sochár František Bálek, ktorý si dóm aj osobne vyskúša. V ľadovom chráme si naplánoval sobáš.

Ľad prišiel do Vysokých Tatier z poľskej Wroclavy. Takto veľký ľadový chrám podľa Maťašovskej ešte nikdy nebol v strednej Európe postavený. Podobné dómy sú známe v Európe hlavne zo severských krajín. „V Alpách boli doteraz postavené len menšie stavby,“ dodala Maťašovská. Studený dojem z interiéru Tatranského ľadového dómu budú zjemňovať lavice pokryté kožušinami, látková dekorácia stropu, množstvo svetiel a krištáľové lustre. Slávnostné otvorenie Tatranského ľadového dómu na Hrebienku je naplánované na 17. decembra. Prvá svadba by sa tu mala konať o deň neskôr. Ľadový chrám bude pre návštevníkov otvorený denne. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies