Na hrebeňoch Tatier fúka v nárazoch mimoriadne silný vietor

NETKY.SK • 10 November 2015, 10:20 • 2 min
Na hrebeňoch Tatier fúka v nárazoch mimoriadne silný vietor

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň pre hrebene Tatier výstrahu najvyššieho - tretieho stupňa. Platí od 8. h a meteorológovia tu očakávajú miestami výskyt mimoriadne silného vetra. Krátkodobo v nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 35 až 40 metrov za sekundu, informuje na svojej internetovej stránke SHMÚ.

slovakia

left justify in out

Takáto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, vystríha ústav s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je extrémne vysoká vzhľadom na dané ročné obdobie a oblasť.

 

Veľmi vysoká je pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov. Výstraha najvyššieho stupňa platí do 20.00 h.

 

Veterno bude aj v nižších horstvách. Výstraha druhého - stredného stupňa platí pre Žilinský kraj (s výnimkou najzápadnejších okresov Bytča, Kysucké Nové Mesto a Čadca) a tiež pre okresy Banská Bystrica, Brezno a Poprad.

 

img

 

Miestami sa tu očakáva výskyt silného vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne 26 až 35 metrov za sekundu, čo predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Takto veterno by malo byť na horách až do stredy (11.11.) ráno.

 

Pre horstvá v okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Prievidza, Žiar nad Hornom, Zvolen, Detva, Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča a Kežmarok platí do polnoci výstraha prvého - najnižšieho stupňa pred vetrom. Miestami sa tu očakáva výskyt vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne 18 až 23 metrov za sekundu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona