Na hrebeňoch Tatier a Fatier bude víchrica, lavínové nebezpečenstvo stúpne

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 09:56 • 2 min
Na hrebeňoch Tatier a Fatier bude víchrica, lavínové nebezpečenstvo stúpne

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier (nad 1500 m n.m.) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň.

slovakia

left justify in out

Nebezpečné miesta sú veľmi lokálne, nachádzajú sa vo vyšších polohách, na záveterných svahoch a žľaboch, kde je uložený previaty sneh vo forme snehových dosiek a vankúšov. Tu je možný zosuv menších doskových lavín najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách pretrváva do poludnia malé lavínové nebezpečenstvo 1. stupeň. Počas dňa sa nepredpokladá mierne topenie snehovej pokrývky. S predpokladaným snežením a vetrom bude lavínové nebezpečenstvo stúpať.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, so začínajúcim snežením. Teplota vzduchu o 7 hod. rannej na Lomnickom štíte -8,9°C, čo znamená, že oproti včerajšku sa ochladilo. Fúkal prudký vietor SZ smerov, od rána však tento silnie a okolo obeda bude v hrebeňových partiách Tatier a Fatier dosahovať rýchlosti víchrice. Za uplynulých 24 hodín pripadlo do 5 cm nového prachového snehu najmä v oblasti Nízkych Tatier. Snehová pokrývka je najmä v hrebeňových partiách záveterných strán pôsobením vetra premiestnená do prevejov a dosiek rôznej tvrdosti. Inak je v stredných partiách sneh vyfúkaný do ľadu a nosného premrznutého snehu. Na S svahoch v žľaboch nad 1700 m.n.m si sneh zachováva stále prachový charakter, tento je tiež však pôsobením vetra sformovaný do dosiek rôznych tvrdostí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies