Na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom sme zaviedli hraničné kontroly

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:17 • 2 min
Na hraniciach s Maďarskom a Rakúskom sme zaviedli hraničné kontroly

BRATISLAVA – Slovensko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a Rakúskom. Oznámilo to ministerstvo vnútra v reakcii na krok Nemecka, ktoré takéto opatrenie prijalo v nedeľu (13.9.) podvečer.

slovakia

left justify in out

„Po oznámení Nemecka, že dočasne zavádza hraničné kontroly na hraniciach s Rakúskom, Slovensko pristúpilo k dočasným hraničným kontrolám na slovensko-maďarských a slovensko-rakúskych hraničných priechodoch,“ informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

 

V súvislosti s mimoriadnou situáciou podľa Paulenovej slovenská polícia pridala na hraniciach 220 policajtov oproti štandardnému výkonu. Posilnila pritom nielen hraničné priechody, ale aj vytypované miesta zelenej hranice.

 

Rezort vnútra nateraz nespresnil, ktorých konkrétnych hraničných priechodov sa opatrenie týka. Paulenová vysvetlila, že dočasne zavedené kontroly sú zamerané na pašerákov, ktorí prevážajú migrantov. Netýkajú sa teda všetkých ľudí prekračujúcich hranice.

 

"Vytypovávame autá, ktoré môžu využívať pašerácke skupiny na prevádzačstvo nelegálnych migrantov," spresnila.

 

„Ide o dočasné opatrenia,“ zdôraznila hovorkyňa, podľa ktorej v tejto chvíli ministerstvo nevie odhadnúť, dokedy budú platiť. „Sprísnený režim neznamená koniec Shengenu,“ vysvetlila, že dočasné kontroly nemožno považovať za zrušenie shengenských hraníc, ktoré obyvateľom členských krajín EÚ zaručujú voľný pohyb.

 

„Situáciu neustále monitorujeme a koordinujeme s policajnými zbormi v Rakúsku, Maďarsku a Českej republike,“ doplnila Paulenová.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v nedeľu oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny.

 

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v reakcii na to presadzuje, aby Rakúsko prijalo podobné opatrenia.

 

S ohľadom na krok Nemecka vyhlásil šéf maďarskej polície Károly Papp v nedeľu neskoro večer pohotovosť pre príslušníkov polície štyroch žúp pri srbských hraniciach a takisto aj pre niektoré organizácie pohotovostnej jednotky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies