Na hranici s Poľskom pokračujú práce na modernizácii ciest

NETKY.SK • 20 August 2010, 08:37 • 2 min
Na hranici s Poľskom pokračujú práce na modernizácii ciest

Na hranici s Poľskom pokračujú práce na modernizácii ciest

slovakia

left justify in out

V rámci realizácie projektu Modernizácia cestného spojenia Osturňa – štátna hranica – Niedzica je už dokončená väčšina živičných prác na jednotlivých úsekoch rekonštruovaných ciest. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák dnes po kontrolnom dni konkretizoval, že ukončená je povrchová úprava cestného telesa cez mesto Spišská Stará Ves a úsek cesty medzi Spišskými Hanušovcami a Matiašovcami v okrese Stará Ľubovňa.
      V týchto úsekoch dôjde už len k realizácii vodorovného dopravného značenia. Hotová je tiež živičná úprava povrchu cestného telesa na dvoch úsekoch cesty 3/5422 medzi Spišskými Hanušovcami a Osturňou. Tu bude taktiež potrebné už len dokončiť vodorovné dopravné značenie. "Pokračujú práce na mostnom objekte v Lysej nad Dunajcom a najproblematickejšie sú vjazdy do jednotlivých domčekov, ktoré sú v Lysej nad Dunajcom," informoval Kozák. Okrem toho sa bude pracovať aj na rekonštrukcii cestného telesa na úseku cesty 3/5422 medzi Spišskými Hanušovcami a Osturňou, a to od km 5,000 po 7,400. V samotnej obci Osturňa sa momentálne ešte pracuje na rekonštrukcii dvoch drevených mostov.
      Modernizáciou prechádza cesta 2/542 v celom úseku od križovatky medzi obcami Červený Kláštor, Spišská Stará Ves a Lysá nad Dunajcom až po štátnu hranicu. Kozák priblížil, že v tomto úseku sa pracuje na rozšírení vozovky, tiež na rekonštrukcii mosta a rekonštrukcii a výstavbe chodníka pre peších. "V rámci projektu sme už dokončili zhruba 6,5 kilometra, celkom nám treba zmodernizovať viac ako 8 kilometrov ciest,! konkretizoval.
      Realizáciou jednotlivých aktivít projektu by malo postupne dôjsť k rekonštrukcii prípadne výstavbe jednotlivých úsekov ciest, chodníkov a mostov, čím dôjde k zatraktívneniu celého regiónu po oboch stranách hranice, k zvýšeniu dopravnej obslužnosti a kvality cestnej siete v regióne. Celkové náklady na projekt by sa mali vyšplhať na viac ako sedem miliónov eur, z toho takmer tri milióny prefinancuje slovenská strana. Plánové dokončenie výstavby je v septembri budúceho roku a k dnešnému dňu už bolo na slovenskej strane preinvestovaných viac ako 900.000 eur.
      Projekt modernizácie cestného spojenia Osturňa – štátna hranica – Niedzica bol podaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľská republika – Slovenská republika 2007 – 2013 ešte v roku 2008, so samotnou výstavbou sa začalo na jar tohto roku. Okrem iného by mala modernizácia ciest zatraktívniť región a prepojiť zaujímavé miesta ako je hrad Niedzica a pamiatková rezervácia ľudovej kultúry v Osturni.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona