Na hrade Peťuša našli neznámu budovu s kamenným základom, ale aj bronzový prsteň

NETKY.SK • 5 Október 2016, 14:29 • 2 min
Na hrade Peťuša našli neznámu budovu s kamenným základom, ale aj bronzový prsteň

ZVOLEN - Nájdenie neznámej budovy s kamenným základom v areáli nádvoria o rozmeroch štyri krát štyri metre, bolo asi najvýznamnejším archeologickým objavom tohto leta na hrade Peťuša neďaleko Zvolena. Podľa archeológov ide zrejme o základ obytnej strážnej veže.

slovakia

left justify in out

"Ďalším novým objavom je identifikovanie pôvodnej pochôdznej úrovne hradného nádvoria a pod ňou starších kultúrnych vrstiev, ktoré dávajú tušiť, že areál hradu bol viackrát prestavaný a upravovaný," povedala TASR vedúca výskumu na hrade Noémi Beljak Pažinová.

 

Podľa nej ide o dôležitý poznatok a v kombinácii s faktom, že materiálna kultúra z hradu poukazuje na približne 150 až 200-ročné fungovanie hradu, ide o údaj, vďaka ktorému sa pomocou detailného skúmania terénu môže podariť postupná rekonštrukcia kratších vývojových a stavebných etáp existencie hradu.

 

Na vrcholnostredovekom hrade Peťuša (koniec 13. storočia – začiatok 15. storočia) sa vykopávky počas leta sústredili na odkrytie časti západnej línie kamennej hradby, ktorá lokalitu obkolesuje a ktorej pôvodná výška je odhadovaná na štyri až päť metrov. "Práve v tejto časti hradu sme predpokladali pôvodný vstup do hradu. I keď sa podarilo preskúmať značný úsek opevnenia v dĺžke takmer sedem metrov, ešte so zachovanou výškou múru do dvoch metrov, vstupnú bránu do hradu sa lokalizovať nepodarilo," pripomenula archeologička.

Medzi významné hnuteľné nálezy z tohtoročnej výskumnej sezóny hradu Peťuša patrí početné množstvo objavených militárií (hroty šípov, podkovy, nožíky, ostrohy), ktoré dávajú tušiť, že na hrade sídlila stála vojenská posádka. K unikátnym nálezom patrí takmer nepoškodený zdobený bronzový prsteň a malá olovená plomba z textilného tovaru, ktorá bola obojstranne zdobená. Na jednej strane sa nachádza okrídlený lev, ktorý je znakom Benátok a na druhej je hlava a tvár zrejme benátskeho dóžu/kupca.

 

"Vďaka tejto ikonografii vieme zaradiť nález do záveru 14. storočia, keď sa zatiaľ pre nás z neznámych dôvodov dostal nepoškodený kotúč ľanovej textílie z Benátok na hrad Peťuša," podotkla Beljak Pažinová. Tento typ plomby je na Slovensku jedinečný a nevyskytuje sa ani medzi doteraz známymi továrenskými plombami objavenými v strednej Európe.

Znamená to teda, že i keď sa zatiaľ nepodarilo zistiť kto hrad postavil, respektíve komu patril, jeho majitelia boli nepochybne zámožní s dobrými obchodnými kontaktmi a vkusom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies