Na Hrade otvorili informačné centrum o nálezoch

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 17:08 • 2 min
Na Hrade otvorili informačné centrum o nálezoch

BRATISLAVA - nformačné centrum na Západnej terase Bratislavského hradu, ktoré sa venuje prieskumom a ochrane archeologických nálezov Bratislavského hradu, dnes otvoril vedúci Kancelárie Národnej rady SR Daniel Guspan.

slovakia

left justify in out

„Centrum vzniklo pre to, aby sme dokázali verejnosti prezentovať nálezy a aby sme vytvorili priestor na diskusie verejnosti a odborníkov,“ povedal dnes pri otvorení centra. Ako doplnil Milan Horňák zo spoločnosti Via Magna, ktorá archeologický prieskum zastrešuje, prezentujú tu výskum robený na severnej terase Bratislavského hradu aj na nádvorí hradného paláca. Nálezy pochádzajú od neskorej doby kamennej až po obdobie baroka. „Prezentujeme tie najkrajšie, ktoré sa tu našli. Nálezov bolo veľmi veľa, len z roku 2013 a 2014 je to viac ako 150-tisíc. Z nich sme vybrali tie najkrajšie,“ spomenul Horňák. Na otvorení Informačného centra boli aj zahraniční archeológovia, ktorí si prišli pozrieť spôsob ochrany a plánovanej prezentácie archeologických nálezov odhalených počas rekonštrukcie Bratislavského hradu. „Skutočne si uvedomujeme význam tohto miesta. Pozreli sme si archeologické predmety, ktoré tu našli a veľmi na nás zapôsobili. Čo sa týka archeologického prieskumu, štandardy archeologickej práce boli dodržané. Dokumentácia prieskumu je na vynikajúcej úrovni a čo sa týka prezentácie a aj ochrany výskumu, spĺňa všetky požiadavky,“ zhodnotil odborník na dobu rímsku a autor slovinskej legislatívy zameranej na ochranu pamiatok a archeologických nálezov Bojan Djurič.

 

Okrem informačného centra dnes novinárom predstavili aj podzemné priestory východného krídla Bratislavského hradu a priestory pod nádvorím hradného paláca. Verejnosť sa do týchto priestorov zatiaľ nedostane a podľa architekta obnovy Hradu Ivana Masára, ktorý prehliadku viedol, nie je známe, kedy im sem prístup umožnia. Cieľom prehliadky bolo ukázať priestory, ktoré sú pripravené na budúcu expozíciu dejín Bratislavského hradu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona