Na hrade Krásna Hôrka sa po ničivom požiari opäť rozozvučia zvony

NETKY.SK • 10 September 2015, 10:14 • 2 min
Na hrade Krásna Hôrka sa po ničivom požiari opäť rozozvučia zvony

KRÁSNA HÔRKA – Nad hradnú kaplnku na hrade Krásna Hôrka osadia v najbližších dňoch trojicu nových zvonov. Tie pôvodné roztavil ničivý požiar 10. marca 2012.

slovakia

left justify in out

Slávnosť posvätenia nových zvonov sa bude konať v nedeľu (13.9.) v Krásnohorskom Podhradí. Ako dnes informovala Judita Krajčiová z Múzea Betliar, prvýkrát sa zvony na hrade rozozvučia v stredu 16. septembra o 19.30 h.

 

Zvony nad hradnou kaplnkou v minulosti do širokého okolia ohlasovali veselé i smutné udalosti v živote hradu, jeho majiteľov – Andrássyovcov a neskôr aj obyvateľov podhradia. "Oheň a vysoké teploty počas požiaru spôsobili, že z malého a stredného zvona ostali len roztavené hrudky bronzu a srdcia, z najväčšieho zvona veniec a srdce," uviedla Krajčiová. Reštaurovanie zvonov vzhľadom na rozsiahle poškodenia nebolo možné.

 

Z iniciatívy Združenia gemerských remeselníkov so sídlom v Krásnohorskej Dlhej Lúke preto vyhlásili na odliatie najmenšieho zo zvonov verejnú zbierku, ktorú podporili samotní remeselníci. Do zbierky venovali výťažok z predaja svojich produktov, ako aj výťažok z benefičného koncertu usporiadaného v maďarskej obci Ibrány, ktorá má družbu s Krásnohorskou Dlhou Lúkou.

 

Zvon strednej veľkosti bolo možné odliať vďaka finančnému daru, ktorý poskytol Ženský vínny rytiersky rád Pannónia z Maďarska. Zhotovenie najväčšieho zvona umožnila dobrovoľná zbierka obyvateľov obce Krásnohorské Podhradie, jej družobnej obce Csíkszentkirály v rumunskom Sedmohradsku, ako aj účastníkov festivalu Gombasecký letný tábor a Občianskeho združenia Sine Metu.

 

"Zhotoviteľom zvonov je zvonolejársky majster Miklós Gombos z maďarskej obce Őrbottyány, pričom odliatie foriem všetkých troch zvonov sa uskutočnilo po odbornej konzultácii s odborníkmi z múzea v Betliari, ktoré spravuje pozostalosť po rode Andrássyovcov," priblížila ďalej Krajčiová.

 

Podľa archívnych prameňov vo zvonici na hrade boli umiestnené tri zvony už v roku 1784. Novšie dokumenty - kanonické vizitácie hradnej kaplnky z roku 1812 uvádzajú, že najväčší zo zvonov vážiaci asi 250 kilogramov zasvätili sv. Štefanovi a prostredný s hmotnosťou 130 kilogramov sv. Jurajovi a sv. Jozefovi. Najmenší zo zvonov - umieračik s hmotnosťou asi 70 kilogramov zasvätili Panne Márii. Zvony takmer nepretržite slúžili svojmu pôvodnému účelu až do požiaru v roku 2012.

 

Nedeľňajší program posvätenia zvonov počas odpustovej slávnosti sa začne v Krásnohorskom Podhradí o 9.00 h svätou omšou v slovenskom jazyku v kostole Všetkých svätých. O 10.15 h posvätia hradné zvony v záhrade kostola. Nasledovať bude omša v maďarskom jazyku a o 12.00 h slávnostný sprievod k sedmohradskej slávobráne, odkiaľ budú zvony prevezené na hrad.

 

Prvýkrát zaznejú zvony v stredu o 19.30 h počas priateľského stretnutia pri svetle sviečok pred hradnou bránou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona