Na hrade je medzinárodná konferencia o šľachtickom rode Balašovcov

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 06:56 • 2 min
Na hrade je medzinárodná konferencia o šľachtickom rode Balašovcov

Na hrade je medzinárodná konferencia o šľachtickom rode Balašovcov - Kultúra Medzinárodná odborná konferencia o šľachtickom rode Balašovcov z Ďarmôt a Modrého Kameňa sa koná v týchto dňoch na hrade v Modrom Kameni. Rod Balašovcov prišiel na územie Novohra

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodná odborná konferencia o šľachtickom rode Balašovcov z Ďarmôt a Modrého Kameňa sa koná v týchto dňoch na hrade v Modrom Kameni. Rod Balašovcov prišiel na územie Novohradu v 13. storočí a ovládal tamojšie územie až do konca 19. storočia, kedy vymrel po meči.
      Balašovci sa spomínajú aj ako najstarší známi majitelia hradu Modrý Kameň a pravdepodobne boli aj jeho staviteľmi. Hrad vlastnili s krátkymi prestávkami viac než 600 rokov a objekt sa stal ich rodovým sídlom.
      Okrem Modrého Kameňa sa Balašovci vyskytovali aj na Považí, v Turci, Liptove, v Honte, vo zvolenskej župe, či na Plaveckom hrade na západnom Slovensku.
      Rodu sa venujú odborníci zo Slovenska a Maďarska v troch tematických blokoch. Sprievodným programom konferencie je vernisáž medzinárodnej výstavy Dialóg, ktorá prezentuje diela sakrálneho výtvarného umenia z krajín V4 a koncert hudobnej skupiny Misztrál, ktorá zhudobnila diela renesančného básnika Valentína Balašu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies