Na hrad do Bratislavy v júli zavítalo dvakrát toľko turistov ako vlani

NETKY.SK • 6 August 2012, 11:20 • 2 min
 Na hrad do Bratislavy v júli zavítalo dvakrát toľko turistov ako vlani

Na hrad do Bratislavy v júli zavítalo dvakrát toľko turistov ako vlani - Cestovanie Bratislavský hrad navštívilo v júli tohto roka približne dvakrát toľko turistov ako vlani. Kým minulý rok sa návštevnosť v prvej polovici prázdnin vyšplhala na 7766, teraz

slovakia

left justify in out

img

Bratislavský hrad navštívilo v júli tohto roka približne dvakrát toľko turistov ako vlani. Kým minulý rok sa návštevnosť v prvej polovici prázdnin vyšplhala na 7766, teraz si hradné priestory prišlo pozrieť 16.284 ľudí. Nielen Slovákov na hrad prilákala aj výstava Krásna Hôrka, ktorá dokumentuje požiar z 10. marca.
      "Výstava je stále veľmi navštevovaná najmä domácimi návštevníkmi, ale aj turistami zo susedného Maďarska a Česka, ktorí v minulosti Krásnu Hôrku navštívili a chcú na vlastné oči vidieť následky ničivého požiaru," povedal TASR hovorca Slovenského národného múzea (SNM) Artur Šturmankin. Výstava má dve časti. Na začiatku ukazuje, ako hrad po požiari vyzeral. Výtvarník navodil atmosféru zhoreniska a navôkol sú popraskané časti okien, ohorené sečné zbrane, trámy, zvon či iné predmety priamo z miesta požiaru. Výstava však chce ukázať aj to, čo požiar nezničil. Návštevníci tak môžu vidieť napríklad pôvodný riad z hradnej kuchyne a hudobné nástroje, najmä stále funkčné basetové rohy z čerešňového dreva. 
      Na hrade momentálne prebieha aj výstava Bratislavský hrad na grafikách a v Hudobnej sieni sa možno pokochať veľkorozmerným oltárnym obrazom Nanebovzatia Panny Márie od barokového maliara Antona Schmidta. Za prvý polrok navštívilo Historické múzeum na hrade 35.488 ľudí, vlani ich bolo menej, a to 19.701.
      Medzi návštevníkmi je už štandardne najviac obľúbené Prírodovedné múzeum SNM. Do jeho priestorov v júli zavítalo 3641 ľudí. Za prvý polrok sa jeho návštevnosť vyšplhala na 41.947, pričom zahraničných turistov bolo 1294. Oproti minulému roku, keď múzeum za prvých šesť mesiacov navštívilo 51.410 ľudí, je to ale pokles. Najnovšou expozíciou múzea na Vajanského nábreží je Príbeh života na Zemi. Paleontologická expozícia prezentuje vývoj a diverzitu dávno vyhynutých spoločenstiev organizmov. Začína objavením prvých z nich pred 3500 miliónmi rokov a končí vo štvrtohorách, pred 10.000 rokmi. V sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží môžu zase návštevníci vidieť výstavu špičky modernizmu - Ľudový odev na palete či výstavu o živote Pavla Socháňa, lyrika národopisnej fotografie. 
      Za prvý polrok tohto roka zavítalo do bratislavských múzeí SNM celkovo 110.206 návštevníkov. Vlani ich bolo o niečo viac, a to 115.477. Podľa Šturmankina do múzeí chodia všetky generácie, v lete však pribúdajú detské tábory a zahraniční turisti. "Vo svojich objektoch po celom Slovensku sme v lete pripravili rôzne hry, podujatia, divadelné predstavenia, nočné prehliadky hradov a zámkov, koncerty či burzy," dodal hovorca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona