Na hospodársky rast SR môže doľahnúť slabší ekonomický sentiment z EÚ

NETKY.SK • 14 August 2012, 13:47 • 2 min
Na hospodársky rast SR môže doľahnúť slabší ekonomický sentiment z EÚ

Na hospodársky rast SR môže doľahnúť slabší ekonomický sentiment z EÚ - Slovensko Spomaľovanie ekonomického sentimentu krajín Európskej únie (EÚ) môže čoskoro ovplyvniť ukazovatele ekonomického vývoja na Slovensku. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) bud

slovakia

left justify in out

img

Spomaľovanie ekonomického sentimentu krajín Európskej únie (EÚ) môže čoskoro ovplyvniť ukazovatele ekonomického vývoja na Slovensku. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) bude navyše naďalej slabý aj domáci dopyt. "Čistý export by tak opätovne mal najvýraznejšie prispievať k HDP," informovala dnes banka.
      Z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ) vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) rástol aj v 2. štvrťroku 2012 v relatívne vysokom tempe. Vývoj predstihol aj očakávania NBS. "Podľa zatiaľ zverejnených údajov za krajiny eurozóny vzrástla najrýchlejšie slovenská ekonomika, a to o 2,7 % medziročne," uviedla banka. 
      Ekonomický vývoj sa však podľa NBS zatiaľ nepremietol do situácie na trhu práce. Zamestnanosť oproti predchádzajúcemu štvrťroku stagnovala, pričom medziročne vzrástla o 0,2 %. Stagnáciu na trhu práce ukázali aj mesačné štatistiky za vybrané odvetvia, v ktorých pôsobia najmä väčšie podniky.
      Domáci dopyt by mal byť podľa odhadov NBS aj naďalej slabý. Spotreba domácností by mala byť utlmená, čo naznačuje vývoj tržieb v maloobchode, ako aj spomalenie rastu miezd. "Tento trend vývoja súkromnej spotreby potvrdzuje taktiež vývoj na trhu práce, keď sa spomaľuje rast zamestnanosti a pretrváva stále vysoká nezamestnanosť," skonštatovala NBS.
      Domácu spotrebu nezvýši ani spotreba verejnej správy. Jej výraznejší rast začiatkom roka totiž súvisel pravdepodobne s konaním predčasných volieb. Verejné výdavky by tak v 2. štvrťroku už nemali natoľko rásť. Vzhľadom na pokračujúci trend spomaľovania rastu podnikových úverov banka nepredpokladá ani výraznejší príspevok fixných investícií k rastu ekonomiky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies