Na horách už štvrtý deň trvá silné oteplenie, sneh je mokrý a kašovitý

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 09:41 • 2 min
Na horách už štvrtý deň trvá silné oteplenie, sneh je mokrý a kašovitý

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je len malá hrozba pádu lavín. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy, južný sektor so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. "Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu," upozornil.

 

Silné oteplenie na horách trvá už štvrtý deň, teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier vystúpila už ráno na dva až päť stupňov nad nulou. V stredných a vysokých polohách sa teplota vzduchu pohybovala až do plus 12 stupňov Celzia. Prevládalo slnečné počasie, takmer všade bolo jasno. Vietor fúkal len slabý až mierny, v Tatrách prevažne severozápadný, vo Fatrách juhozápadný s rýchlosťou do šesť metrov za sekundu.

 

Snehová pokrývka je už od rána mokrá až kašovitá, len miestami vo vysokých polohách Tatier je slabá zmrznutá kôra. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza zhruba od výšky 1300 až 1400 metrov nad morom v závislosti od orientácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies