Na horách trvá lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 31 December 2016, 10:21 • 2 min
Na horách trvá lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno prevládalo na horách jasné, inverzné počasie. Teplota vzduchu vystúpila na -5 až +1°C, v kotlinách bolo chladnejšie -15 až -8°C. Vo vysokých polohách fúkal čerstvý až silný vietor severných smerov s rýchlosťou 7 - 13 m/s, v nárazoch miestami aj viac.

slovakia

left justify in out

Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, nový sneh už za posledné dva dni prakticky nenapadol, no v poslednej perióde sneženia 26 - 28. decembra pripadlo v najvyšších polohách 30 až 70 cm nového voľného snehu. Sneh je uložený v teréne veľmi nerovnomerne, prevažne na južných a juhovýchodných orientáciách. Vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvorili snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sú nebezpečné snehové vankúše a dosky. Povrch snehu tvorí vo väčšine prípadov prachový sneh, ktorý postupne sadá a na slnku pomaly firnovatie. Na niektorých miestach je sneh sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu.


Vo väčšine vysokohorského terénu na Slovensku trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh z poslednej periódy sneženia (spred troch dní) pomaly sadá a stabilizuje sa, pozitívny vplyv má aj aktuálne oteplenie. Kritickými môžu byť strmé V, JV a J svahy, kam bola previata väčšina snehu z posledného sneženia. Na takýchto svahoch je možné mechanické uvoľnenie menších až stredne veľkých lavín. Taktiež pri oteplení počas dňa môže dôjsť k spontánnemu výskytu lavín na veľmi strmých, slnkom osvietených svahoch. Vo Veľkej Fatre je vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky riziko vzniku lavín ešte menšie, zrána tu pretrváva len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň, ktoré sa popoludní pri oteplení mení na mierne, 2 stupeň. Tendencia lavínového nebezpečenstva na slnkom osvietených svahoch počas dňa mierne stúpne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies